Kenaikan Kadar 50 Mata Asas Jadi Pertimbangan, ‘Trader’ Jadi Tinjauan Terkini Ini Sebagai Indikasi Penting!

321

Dapatan terbaru mendapati bahawa Bank of England kini dijangka menaikkan kos pinjaman sebanyak 50 mata asas yang lebih besar kepada 1.75% pada Khamis dan dalam masa yang sama berhadapan dengan inflasi yang melambung tinggi. Tinjauan Reuters ini diambil sepanjang minggu lalu selepas beberapa ahli ekonomi mengubah pendirian mereka.

Lebih 70% daripada 65 responden tinjauan pada 27 Julai-1 Ogos menjangkakan peningkatan setengah mata daripada Jawatankuasa Dasar Monetari berbanding tinjauan yang diterbitkan minggu lepas di mana 54% yang ditinjau meramalkan kenaikan yang lebih sederhana sebanyak 25 mata asas.

BoE tidak pernah menaikkan Kadar Bank sebanyak setengah mata sejak tahun 1997. Dalam kalangan pemain pasaran utama dalam bon kerajaan UK, 11 dari mereka menjangkakan peningkatan yang lebih besar manakala lima berkata 25 mata asas. Daripada 27 responden biasa daripada tinjauan minggu lalu yang meramalkan 25 mata asas, terkini dari 11 responden berubah kepada 50.

Bank pusat Britain adalah yang pertama dalam kalangan ekonomi besar utama yang telah memilih menaikkan kadar faedah pada bulan Disember. Rizab Persekutuan A.S. menaikkan kadar sebanyak 75 mata asas untuk mesyuarat kedua berturut-turut minggu lalu dan Bank of Canada kali terakhir menaikkan sebanyak 100 mata asas.

Gabenor BoE, Andrew Bailey baru-baru ini berkata kenaikan 50 mata asas akan berada dalam pilihan untuk mesyuarat ini dan pasaran menetapkan harga dalam kemungkinan hampir 90% untuk langkah sedemikian.

“Kami menjangkakan MPC akan mempercepatkan kadar pengetatan kepada 50 mata asas. Kami berpendapat Bank perlu menunjukkan resolusi dalam menghadapi risiko inflasi yang semakin meningkat atau ia boleh kehilangan kawalan ke atas langkah yang dilakukan,” kata Fabrice Montagne di Barclays

Inflasi setakat ini telah berkembang kepada paras tertinggi empat dekad sebanyak 9.4%, sebahagian besarnya disebabkan oleh kos tenaga yang meningkat dan gangguan rantaian bekalan global. Krisis kos sara hidup meningkatkan peluang kemelesetan.

Tinjauan minggu lalu memberikan median 55% peluang kemelesetan pada tahun akan datang, meningkat secara mendadak daripada 35% dalam tinjauan Jun. Tetapi itu berdasarkan sampel yang kecil.

Terbaru, tinjauan perniagaan swasta menunjukkan pengeluaran pembuatan British dan pesanan baharu merosot pada Julai pada kadar terpantas sejak Mei 2020, ketika kilang di seluruh Eropah bergelut dengan peningkatan kos dan permintaan yang perlahan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat