Kerjasama Dengan Industri Pertanian Solar Menyokong Kenaikan Saham Pasukhas

213

Pasukhas Group Berhad peroleh momentum pengukuhan di sesi dagangan pada Bursa Malaysia setelah meningkat sebanyak 30 sen atau 103.45% ke paras tertinggi 10 bulan pada 59 sen.

Peningkatan itu susulan daripada pemeteraian perjanjian kerjasama dengan Vsolar Group Bhd untuk menyediakan kejuruteraan, pemerolehan, pembinaan dan pentauliahan (EPCC) kepada industri pertanian solar.

Pada 11.15 pagi, kaunter Pasukhas naik enam sen atau 20.69% kepada 35 sen.

Kaunter tersebut juga merupakan saham yang paling aktif diperdagangkan dengan 154.45 juta saham diniagakan.

Sementara itu, Vsolar adalah saham kedua yang paling aktif diperdagangkan dengan 118.02 juta saham bertukar tangan.

Kaunter tidak berubah pada 1.5 sen setelah meningkat tinggi dua sen pada perdagangan pagi tadi.

Pada sebuah kenyataan semalam, kedua-dua pihak telah mengumumkan bahawa mereka sedang memulakan sebuah kolaborasi untuk industri pertanian suria dalam memenuhi sejumlah besar projek solar yang akan beroperasi dalam 24 bulan akan datang.

Kerjasama itu akan menyaksikan kedua-dua syarikat menggabungkan sumber mereka untuk membuat pengurusan projek, pelaksanaan dan pasukan pengurusan yang akan berterusan untuk memenuhi sebarang projek solar (LSS) berskala besar pada masa akan datang yang memerlukan pengendali turnkey untuk beroperasi.

Menurut kenyataan tersebut, kolaborasi itu telah memulakan rundingan dengan beberapa infrastruktur dan dana berasaskan kepada tenaga yang dapat diperbaharui untuk menyediakan pakej penyelesaian yang lengkap termasuk pembiayaan capex.

“Kerjasama ini bertujuan untuk menyediakan platform pembiayaan, reka bentuk, pembinaan dan operasi yang holistik kepada semua penerima tender LSS4,” kata kedua-dua syarikat terbabit.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat