Ketidakpastian Brexit Belum Terlerai, Rang Undang-Undang PM Johnson Akhirnya Diluluskan

378

Matawang pound kembali meningkat pada awal dagangan sesi Asia selepas diniagakan menyusut dan ditutup rendah di bawah paras 1.3000 hujung minggu lepas, serta turut mencatat penurunan terbesar mingguan dalam tempoh tiga tahun.

Perdana Menteri UK Boris Johnson akhirnya mendapat kelulusan melalui parlimen untuk rang undang-undang perjanjian pengeluaran Brexitnya pada Jumaat lalu. Ini merupakan langkah pertama beliau dalam memenuhi manifesto pilihan raya, untuk membawa keluar daripada Kesatuan Eropah pada tarikh akhir yang ditetapkan iaitu 31 Januari 2020.

PM Johnson memperoleh undian 358 berbalas 234 seperti yang dijangkakan sebelum ini, akan mendapat kelulusan mudah memandangkan kini majoriti ahli partinya memegang majoriti di parlimen.
Dengan kelulusan rang undang-undang tersebut, ia juga bermaksud larangan terhadap sebarang lanjutan tempoh peralihan Brexit yang dijadualkan akan berakhir pada 31 Disember 2020 juga akan berkuatkuasa, dan sekali gus mencetuskan kembali risiko no-deal Brexit.

Peringkat seterusnya akan diadakan selepas perayaan Krismas, dengan House of Common UK mempunyai masa sehingga 9 Januari untuk meluluskannya, dan kemudian menyerahkan rang undang-undang tersebut kepada House of Lords UK serta menerima Pengakuan Diraja.

US dolar diniagakan stabil disokong oleh data ekonomi Amerika Syarikat yang menunjukkan pertumbuhan tahunan GDP meningkat 2.1% pada suku ketiga, tidak berubah dari anggaran pada suku kedua dan terdapat tanda-tanda ekonomi yang mengekalkan perkembangan sederhana sehingga akhir tahun, iaitu pengukuhan dalam pasaran buruh.

Kestabilan ini juga turut disokong oleh sentimen perdagangan AS dan China yang optimis, disusuli oleh beberapa kenyataan positif daripada kedua-dua pihak. Perkembangan terbaru dagangan, Presiden AS Donald Trump memberitahu perjanjian dagangnya dengan China akan ditandatangani ‘dengan segera’.

Dolar Kanada mula mencatatkan peningkatan selepas susut berbanding dolar USD disebabkan data jualan runcit Kanada mempamerkan penurunan 1.2% pada bulan Oktober, jauh tersasar dari jangkaan pasaran untuk meningkat 0.5%. Ini merupakan penurunan yang ketara dalam aktiviti peruncitan sejak November 2018.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat