Keyakinan Dalam Pasaran Kembali Pudar, Matawang Utama Papar Penurunan

494

Matawang utama kembali didagangkan menyusut berbanding US dolar pada pembukaan sesi Asia hari ini berikutan peningkatan kes coronavirus yang menyebabkan sekatan dilaksanakan semula.

Dagangan matawang utama sebelum ini telah disokong oleh keyakinan terhadap usaha penghasilan vaksin Covid-19 oleh beberapa syarikat utama dari Amerika, China dan Eropah.

Namun, lonjakan kes baru coronavirus kembali meragut selera terhadap matawang berisiko setelah menyaksikan beberapa sekatan telah dilaksanakan semula bagi membendung penularan.

Gabenor California, Gavin Newsom mengumumkan pada Isnin untuk melaksanakan semula sekatan ke atas bar, restoran dan gimnasium. Sementara dua sekolah di Los Angeles dan San Diego pula akan memulakan sesi persekolahan secara dalam talian.

Hal ini telah menyebabkan permintaan terhadap USD sebagai safe kembali meningkat dan didagangkan stabil berbanding matawang utama.

Sementara itu, dolar Aussie susut lebih rendah setelah kes baru jangkitan coronavirus di Victoria dilaporkan melonjak sebanyak 270 kes pada pagi ini, menjadikan jumlah keseluruhan di negeri itu setakat ini meningkat kepada 1,803.

Di Eropah, dagangan pound yang pada awalnya disokong oleh pelan rangsangan fiskal UK kembali mencatat penyusutan berikutan ketidakpastian dalam rundingan perdagangan Brexit kembali membelenggu pasaran.

Britain telah menggesa perniagaan dan individu untuk bersiap siaga menjelang berakhirnya tempoh peralihan Brexit pada 31 Disember dengan melancarkan sebuah kempen. Bagaimanapun, hala tuju mengenai perjanjian dagang antara UK dan EU masih belum jelas.

Selain itu, euro pula didagangkan mendatar berbanding US dolar pada sesi Asia setelah susut sedikit dari paras ketinggian satu bulan yang dicapainya pada Isnin. Pasaran kini menantikan penerbitan data inflasi AS pada malam ini untuk menentukan hala tuju seterusnya.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat