Krisis Matawang : Sejarah Hitam Ekonomi Asia

3,847

Mengimbau kembali satu peristiwa hitam yang menggemparkan dunia pada tahun 1997 yang dikenali sebagai krisis matawang Asia.

Krisis yang berlaku telah menjejaskan negara-negara Asia termasuk Korea Selatan, Thailand, Filipina, Indonesia, Singapura dan Malaysia.

Selain itu, krisis tersebut telah mempengaruhi matawang, bursa saham dan harga aset lain di beberapa buah negara Asia.

Persoalannya, apakah yang dimaksudkan dengan krisis matawang dan bagaimana ianya terjadi?

Krisis matawang ialah penurunan nilai matawang negara secara menjunam. Oleh yang demikian, penurunan nilai tersebut mendorong kepada ketidakstabilan dalam kadar pertukaran matawang.

Menurut perspektif sejarah, krisis matawang berlanjutan kerana jangkaan pelabur yang mengakibatkan peralihan ketara dalam nilai matawang.

Apakah yang menjadi punca kepada krisis matawang?

Krisis matawang bermula dengan beberapa gelembung aset. Pertumbuhan ekonomi eksport telah mendorong kepada kadar pelaburan langsung asing yang tinggi seterusnya menyebabkan peningkatan nilai harta, perbelanjaan koporat yang tinggi serta projek infrastruktur awam yang besar.

Pelabur sedia ada dan pinjaman mudah telah menyebabkan pengurangan kualiti pelaburan dan kapasiti berlebihan.

Selain itu, Rizab Persekutuan Amerika Syarikat mula menaikkan kadar faedah untuk mengatasi inflasi lalu mengakibatkan kurang daya tarikan kepada eksport dan kurang pelaburan asing.

Sebagai contoh, di Thailand para pelabur mula menyedari akan pasaran hartanah yang tidak stabil. Perkara ini telah disahkan oleh pemaju hartanah Somprasong Land.

Seterusnya, Finance One yang merupakan syarikat kewangan terbesar negara tersebut telah diisytiharkan muflis. Para pelabur matawang telah menyerang baht lalu menyebabkan nilainya jatuh.

Berikutan dengan kejatuhan nilai ini, matawang Asia yang lain seperti ringgit, rupiah, dolar Singapura jatuh mendadak lalu membawa kepada inflasi yang tinggi serta pelbagai masalah mula timbul.

Kesimpulannya, krisis matawang merupakan salah satu krisis yang memberikan impak yang besar terhadap ekonomi sesebuah negara. Oleh itu, kita perlu mengambil pengajaran daripadanya supaya sejarah yang lalu tidak akan berulang kembali. Bak kata pepatah, jangan biarkan pisang berbuah dua kali.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat