Laju Biden Buat Kerja

1,951

Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden menandatangani sejumlah perintah eksekutif bagi meningkatkan usaha memerangi penularan Covid-19 di negara itu.

Lapor BBC, program vaksinasi akan dipercepatkan dan ujian vaksin bakal ditingkatkan.

Selain itu, undang-undang darurat juga akan dilaksanakan bagi meningkatkan pengeluaran barangan keperluan seperti topeng muka.

Ketika mengumumkan 10 perintah eksekutif itu, Biden menyatakan usaha untuk mencegah pandemik akan mengambil masa berbulan lamanya tetapi AS akan melalui fasa sukar ini sekiranya rakyat bersatu.

Ujar Biden lagi, pendekatan yang dilakukan oleh beliau ‘tidak akan dikecapi dengan mudah’.

“Biar saya jelaskan, situasi akan terus menjadi buruk sebelum menjadi baik,” kata Biden sambil menambah beliau menjangkakan angka kematian akibat Covid-19 akan mencecah setengah juta mangsa pada bulan hadapan.

Biden turut berjanji tidak akan mencampuri urusan pasukan saintis dalam hal berkaitan vaksinasi.

Beliau sebelum ini mengecam program vaksinasi yang dilaksanakan oleh pentadbiran bekas Presiden, Donald Trump dan menyifatkan sebagai gagal.

Terdahulu, Biden menyasarkan 100 juta suntikan vaksin dalam tempoh 100 hari pertamanya sebagai Presiden dan menyatakan itu adalah cabaran operasi paling besar yang dilalui oleh AS.

Meskipun perintah eksekutif tidak memerlukan kelulusan Kongres tetapi kebanyakan dana yang akan digunakan terkandung dalam pakej rangsangan sebanyak AS$1.9 trilion yang diumumkan oleh Biden pada minggu lalu.

Beliau memerlukan kerjasama daripada Senat dan Dewan Perwakilan untuk memastikan pakej itu dilaksanakan dengan lancar.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat