Langkah U-Turn – Jeremy Hunt ‘Benamkan’ Hampir Keseluruhan Program Truss!

213

Menteri kewangan baharu UK, Jeremy Hunt bertindak ingin membatalkan rancangan ekonomi Perdana Menteri Liz Truss dan mengurangkan subsidi tenaga besarnya pada hari Isnin. Hunt telah megambil langkah salah satu pusingan U terbesar dalam dasar fiskal Britain untuk membendung kehilangan keyakinan pelabur yang dramatik.

Ditugaskan untuk menghentikan kekalutan yang berlaku dalam pasaran bon sejak kerajaan mengumumkan pemotongan cukai yang tidak dibiayai secara besar-besaran pada 23 September. Hunt kini telah membalikkan semua dasar yang membantu Truss dipilih sebagai perdana menteri di bawah enam minggu lalu.

Jurucakapnya menafikan bahawa Hunt kini mengendalikan negara selepas strategi baharunya, yang juga termasuk pemotongan perbelanjaan, menyebabkan pound melonjak berbanding dolar dan harga bon kerajaan untuk mula pulih daripada berdebar tiga minggu.

Kata Hunt, “Saya kekal yakin terhadap prospek ekonomi jangka panjang UK ketika kami melaksanakan misi kami untuk mencapai pertumbuhan,”. Lanjut beliau, pertumbuhan memerlukan keyakinan dan kestabilan, dan United Kingdom akan sentiasa cuba menjadikannya realiti”.

Di bawah pelan baharu itu, sebahagian besar daripada 45 bilion paun pemotongan cukai tidak dibiayai oleh Truss akan disisihkan dan skim sokongan tenaga dua tahun untuk isi rumah dan perniagaan, ia dijangka menelan belanja lebih 100 bilion paun, hanya akan berjalan sehingga April.

Selepas itu kerajaan akan mengkaji semula cara terbaik untuk hari ke hadapan bagi menghasilkan skim yang memberi manfaat. Hunt berkata perubahan pemotongan cukai yang dirancang ini mendorong kenaikan 32 bilion pound ($36 bilion) setiap tahun. Pound melonjak sebanyak 1.4% ke sesi tertinggi $1.1332 selepas penyata itu.

Truss berkata beliau kini sedang merangka laluan baharu untuk pertumbuhan dalam masa yang sama melindungi kestabilan. “Kami telah mengambil tindakan untuk merangka laluan baharu untuk pertumbuhan yang menyokong dan memberi manfaat kepada orang ramai di seluruh United Kingdom,”.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat