Laporan Data Pekerjaan New Zealand Kukuh, Tumpuan Terarah Pada Mesyuarat Polisi RBA

246

Dolar Amerika Syarikat (AS) didagangkan lemah sejak semalam dengan pergerakan yang perlahan dipamerkan pada permulaan dagangan minggu ini berikutan ketegangan perang dagang antara Amerika Syarikat dan China semakin meningkat.

Perang dagang yang memasuki fasa baru akan terus menjejaskan dagangan dolar AS dan memberi kelebihan untuk matawang safe-haven seperti Yen dan Swiss franc dan juga matawang anti-USD iaitu dolar Euro untuk mengukuh kembali pada minggu ini.

Sementara, saham niaga hadapan AS dijejaskan oleh isu perang dagang yang bakal memberi kesan buruk terhadap pertumbuhan ekonomi AS dan juga keuntungan korporat.

Dagangan dolar AS juga terkesan oleh data indeks bukan-perkilangan Amerika Syarikat tinjauan ISM yang mencatatkan ke paras terendah dalam tempoh tiga tahun pada bacaan Julai, iaitu 53.7 mata berbanding jangkaan kenaikan 55.5 mata berbanding angka 55.1 pada bacaan sebelum ini.

Matawang Yuan China terus mencatatkan penurunan ke paras rekod terendah terbaru pada hari ini selepas China bertindak melemahkan matawang tersebut melebihi paras kritikal 7.00 pada Isnin, terendah dalam tempoh lebih satu dekad ekoran keputusan Presiden AS Donald Trump mengumumkan tambahan 10% tarif bakal dikenakan ke atas baki barangan import China yang bernilai $300 bilion dolar, berkuatkuasa pada awal September ini.

Susulan tindakan China tersebut menyebabkan pentadbiran Donald Trump telah melabelkan Beijing sebagai pemanipulasi matawang,dan hal ini terus meningkatkan kegelisahan para pelabur.

Setiausaha Perbendaharaan AS, Steven Mnuchin dalam kenyataannya pada Isnin, kerajaan telah mengenalpasti bahawa China sedang memanipulasi matawang mereka dan dengan itu Washington bakal mengajukan kepada Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) untuk menghapuskan persaingan daripada Beijing itu.

Awal sesi pasaran Asia hari ini memaparkan bacaan bagi laporan data pekerjaan di New Zealand yang mencatatkan bacaan yang positif. Kadar pertambahan pekerjaan di New Zealand untuk suku kedua meningkat kepada kadar 0.8% lebih tinggi berbanding jangkaan kenaikan 0.3% daripada bacaan penurunan -0.2% pada suku sebelumnya, mendorong lonjakan harga pada dagangan dolar New Zealand.

Lonjakan Kiwi disokong lagi oleh bacaan data bagi kadar pengangguran yang mencatatkan penurunan ke paras terendah 11 tahun untuk suku kedua. Angka bacaan menurun ke paras 3.9% mengatasi jangkaan kenaikan 4.3% daripada 4.2% pada suku pertama 2019.

Tumpuan lebih utama pada hari ini akan terarah pada mesyuarat polisi monetari bank pusat Australia dengan keputusan penetapan kadar akan dikeluarkan pada jam 12.30 tengah hari waktu Malaysia.

Kenyataan bernada dovish oleh Reserve Bank of Australia (RBA) bakal menekankan lagi dagangan Aussie yang kini dibebani oleh sentimen China yang berisiko.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat