Laporan Data Perkilangan PMI UK Pada Disember Mencecah Paras Tertinggi 6 Bulan

243

Matawang Sterling menunjukkan penurunan pada dagangan Rabu setelah membuat kenaikan pada dagangan awal minggu ini berikutan laporan tinjauan pada sektor perkilangan yang kukuh di Britain masih gagal menghilangkan kebimbangan para pelabur terhadap risiko Brexit.

Data sektor perkilangan PMI di Britain pada bulan Disember telah melonjak ke paras tertinggi enam bulan yang lalu iaitu sebanyak 54.2, menaik daripada 53.1 sebelumnya. Pasaran meramalkan data PMI ini lebih rendah daripada bulan November dengan anggaran 52.5.

Hal ini disebabkan oleh pengukuhan dalam sektor eksport dan kenaikan dalam pesanan barangan yang baru. Menurut Rob Dobson, kenaikan ini dirangsang oleh peningkatan pegangan inventori dan aliran masuk perniagaan baru dalam usaha syarikat-syarikat di Britain untuk persiapan mereka kepada risiko terhadap ketidaktentuan Brexit.

Matawang safe-haven Yen pula mengukuh berbanding Dollar USD pada dagangan Rabu minggu pertama tahun baru ekoran kegelisahan pasaran masih tertumpu ke arah isu penutupan kerajaan Amerika Syarikat serta ketidakstabilan pertumbuhan global. Untuk dagangan yang perlahan pada permulaan 2019, matawang-matawang utama yang lain tidak menunjukkan sebarang perubahan ketara pada pergerakan nilainya, namun Yen terus melonjak ke paras tertinggi tujuh bulan berbanding USD.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat