Laporan Kewangan Sony Cemerlang Namun Keuntungan Susut 14%

465

‘Menarik tengok perkembangan Sony ni, yang buat kacau sebab PS5 je.’

Sony Corp perlu berterima kasih kepada penjualan kukuh pada produk filem serta peralatan dan musik dalam mambantu syarikat untuk mencapai laporan kewangan tahunan terbaiknya.

Sungguhpun begitu, keuntungan bersih syarikat dilihat menurun sebanyak 14% berbanding pencapaian tertinggi tahun lepas.

Menurut laporan, penjualan tahunan Sony bagi 2021-2022 sebanyak ¥9.9 trilion Yen, peningkatan 10% daripada catatan 2020-2021 pada ¥8.99 trilion Yen.

Difahamkan catatan tersebut datang daripada peningkatan memberangsangkan pada penjualan filem, produk elektronik serta segmen muzik.

Antara yang menjadi penyumbang terbesar adalah filem ‘Spider-Man: No Way Home’ yang berjaya mengatasi kutipan filem ke-3 tertinggi di Amerika Syarikat (AS) dan penjualan album muzik Adele serta hasil perlesenan kukuh dalam perniagaan animasi Jepun (anime).

Akan tetapi keuntungan bersih Sony dilihat menurun sebanayk 14% pada ¥882 bilion Yen daripada tahun sebelum pada ¥1 trilion Yen.

Menurut penganalisis kanan Toyo Securities, Hideki Yasuda, Sony dipercayai boleh memanfaatkan kejatuhan nilai Yen, yang menyusut ke paras terendah 20 tahun berbanding dolar.

Tambahnya, Sony sedang giat mempelbagaikan sektor persekitaran perniagaannya termasuk muzik dan filem.

Dalam pada itu, bagi tahun kewangan terkini iaitu 2022-2023, Sony meramalkan penjualan akan naik 15% pada ¥11.4 trilion Yen sementara unjuran keuntungan bersih mungkin susut 6% pada ¥830 bilion Yen.

Sony dijangka berterusan menghadapi cabaran dalam konsol permainan PlayStation 5 (PS5) yang sebahagian besarnya disebabkan oleh gangguan bekalan dan kekurangan cip global.

Penganalisis Kantan Games, Serkan Toto menyatakan Sony mungkin boleh menjual lebih banyak PS5 jika mereka dapat menghasilkan lebih banyak konsol tersebut.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat