Laporan Pekerjaan NFP Amerika Syarikat Merosot Beri Tekanan Terhadap USD

464

Indeks dolar Amerika jatuh ke paras terendah sejak penghujung Mac pada dagangan Jumaat lalu selepas Jabatan Buruh Amerika Syarikat mengeluarkan laporan pekerjaan NFP yang menunjukkan pertumbuhan pekerjaan yang perlahan untuk bulan Mei dan kadar pertumbuhan gaji juga adalah rendah berbanding jangkaan.

Pertambahan pekerjaan menurun kepada angka 75,000 pekerjaan berbanding 224,000 pada April dan meleset daripada jangkaan penurunan hanya 177,000 pekerjaan oleh pasaran. Sementara purata pendapatan per jam kekal rendah di paras 0.2% dan tidak mencapai jangkaan kenaikan 0.3% oleh pasaran.

Data yang lemah memberikan petunjuk terhadap kehilangan momentum pada aktiviti ekonomi dan bakal mempengaruhi keputusan Federal Reserve dalam mesyuarat penetapan kadar pada tahun ini. Jangkaan yang semakin tinggi terhadap penurunan kadar faedah menekan USD 1.2% lebih rendah pada minggu lalu.

Dagangan USD yang menjunam memberi peluang untuk matawang utama yang lain melonjakkan dagangan masing-masing terutamanya matawang anti-USD iaitu dolar Euro.

Sementara itu, laporan bahawa perkembangan rundingan migrasi antara Amerika Syarikat dan Mexico yang positif pada penghujung minggu lalu melonjakkan kembali matawang Peso Mexico berbanding USD yang lemah dengan bertujuan untuk mengelakkan perang tarif. Situasi tersebut sedikit melegakan pasaran dan menyokong sentimen pasaran semasa.

Presiden Donald Trump sebelum ini telah mengancam untuk mengenakan 5% kadar tarif terhadap kesemua barangan Mexico jika Mexico tidak bertindak untuk mengetatkan lagi kawalan sempadan mereka.

Konflik yang berlaku tersebut telah meningkatkan risiko dalam pasaran dan memberikan manfaat untuk matawang safe-haven Yen untuk terus mengukuh. Di tambah lagi kejatuhan pada nilai dagangan USD, dapat dilihat dagangan pada pasangan matawang USD/JPY membuat penurunan ke paras rendah yang baru pada minggu lalu.

Pound Sterling pula melonjak ke paras tertinggi dua minggu pada Jumaat lalu disokong oleh data pekerjaan Amerika Syarikat yang merosot dengan jangkaan bahawa Fed bakal menurunkan kadar faedah pada mesyuarat akan datang.

Ketidakstabilan politik di UK masih lagi menjadi faktor yang menggugat nilai dagangan Sterling dalam pasaran. Para pelabur mengambil langkah selamat dan berwaspada terhadap dagangan Sterling beberapa minggu kebelakangan ini dengan kebimbangan terhadap penggantian jawatan Theresa May sebagai pemimpin Parti Konservatif dan juga jawatan Perdana Menteri yang baru.

Pantau berita-berita penting dalam pasaran kewangan sepanjang minggu ini untuk membantu anda merancang strategi dagangan yang lebih berkesan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat