Malaysia Airlines Rancang Tingkat Kapasiti 15% Sempena Pembukaan Sempadan

82

‘Ramai tak sabar pergi bercuti luar negara ya. Jangan lupa beli ole-ole.’

Malaysia Aviation Group Bhd (MAG)* rancang untuk tingkatkan kapasiti pesawatnya sebanyak 15% ke 20% tahap pra-Covid-19 yang dianggarkan bulan ini selepas pembukaan semula sempadan Malaysia.

*MAG adalah syarikat induk Malaysia Airlines Bhd.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) MAG, Kapten Izham Ismail, syarikat itu menjangkakan menjelang akhir tahun nanti kapasiti penerbangan akan mencapai 70% daripada tahap kapasiti pra-Covid-19.

Tambah Kapten Izham lagi, terdapat peningkatan trend permintaan (inbound) dari India, United Kingdom (UK) dan Eropah ke Malaysia, maka tidak hairan jika syarikat penerbangan itu melihat kapasiti bertambah sebanyak 80% pada masa mendatang.

Sementara itu, ketika ditemuramah selepas majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU) antara Malaysia Airlines dan Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia pada Isnin lalu, Kapten Izham menyatakan lagi bahawa perniagaan domestik dilihat berkembang dengan faktor muatan yang sangat tinggi bergerak antara Sabah dan Sarawak.

MAG dalam satu kenyataan menyatakan tempahan semakin bertambah sejak beberapa minggu ini selepas kerajaan mengumumkan pembukaan semula sempadan negara pada 1 April.

Dalam pada itu, Ketua Pengarah Kraftangan Malaysia, Aididah Ibrahim menyatakan MoU tersebut bertujuan untuk mempromosikan dan memasarkan produk kraftangan tempatan melalui beberapa inisiatif yang akan memanfaatkan usahawan kraftangan serta pelanggan syarikat penerbangan negara melalui platform digital Malaysia Arilines, JOURNIFY.

Sebagai pengetahuan, JOURNIFY adalah platfrom e-dagang yang dibangunkan oleh Malaysia Airlines untuk memudahkan pelancong mencari lokasi membeli-belah, tempat makan, lawatan dan maklumat menarik lain tentang Malaysia.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat