Malaysia Antara Penyumbang Kejatuhan Pasaran Saham Asia

608

Saham Malaysia, Filipina dan Indonesia menjadi penyumbang terbesar kejatuhan dalam pasaran saham Asia hari ini, susulan sektor teknologi yang mengalami kerugian sehingga mengakibatkan berlakunya unjuran penjualan secara global dan penurunan harga minyak dilihat menjejaskan syarikat pengeluar minyak di negara ini.

Lapor The Edge, di Malaysia, Petronas merupakan antara syarikat yang mengalami kerugian tertinggi berikutan harga minyak yang jatuh di bawah paras AS$40 setong buat kali pertama sejak Jun lalu berikutan timbul kebimbangan mengenai permintaan minyak.

Bank-bank pusat di rantau Asia dilihat mengurangkan kadar faedah pinjaman bagi mengimbangi kesan akibat Covid-19 dan para penganalisis meramalkan Bank Negara Malaysia (BNM) akan mengurangkan lagi 25 mata asas daripada kadar utamanya esok.

BNM sudha mengurangkan kadar sebanyak 125 mata asas pada tahun ini tetapi kenaikan ringgit Malaysia berbanding USD sejak Jun akan memberi peluang kepada bank untuk meneruskan operasi.

Ringgit Malaysia bagaimanapun didagangkan rendah sebanyak 0.2% berbanding USD pada sesi dagangan pagi ini.

Indeks saham Asia menurun kepada 1.9% dan yang terendah sejak akhir Jun lalu.

Pasaran mata wang di seluruh rantau ini dilihat lebih mengukuh, meskipun rupiah Indonesia sekali lagi berdepan penyusutan seminggu selepas wujud kebimbangan mengenai campur tangan kerajaan terhadap bank pusatnya, sekali gus memaksa bank untuk campur tangan dalam pasaran.

Rupiah menurun lebih 1% pada minggu lalu dan menyusut lagi sebanyak 0.5% pada sesi dagangan hari ini.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat