Mampukah USD/JPY Kekalkan Corak Lonjakan Untuk Hari Ke-3?

303

Kegagalan mata wang Yen Jepun memanfaatkan sentimen pasaran berisiko untuk mengukuh sebagai mata wang safe-haven, telah menjarakkan jurang lebih besar nilai berbanding US dolar yang lebih ketara mengukuh.

Jika diperhatikan pergerakan harga pada carta pasangan mata wang USD/JPY, harga telah paparkan corak kenaikan yang jelas 2 hari berturut-turut sehingga semalam.

Pada minggu lalu, harga dilihat menguji zon rintangan pada 111.00 sebelum mendatar di bawah paras tersebut bersambung pada awal dagangan minggu ini.

Namun pada Rabu, lonjakan bertenaga harga dipamerkan dari paras sekitar 110.500 untuk kembali semula ke rintangan 111.00.

Kenaikan itu juga memberi isyarat untuk trend bullish semula pada carta USD/JPY selepas harga melepasi halangan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam pergerakan harga.

Momentum lonjakan diteruskan semalam untuk meningkat lebih tinggi dari zon harga 111.00 tersebut sehingga mencapai paras ketinggian sekitar 111.600 bagi mencatatkan paras tertinggi tahun ini mengatasi ketinggian dicapai pada Mac lalu.

Harga mula perlahan pada sekitar kawasan harga tersebut bersambung pada sesi Asia pagi Jumaat sementara pelabur menantikan laporan pekerjaan NFP Amerika Syarikat (AS) pada sesi New York sebentar lagi.

Jika trend kenaikan berjaya dikekalkan, paras sasaran harga seterusnya adalah untuk menuju 112.400 yang merupakan zon rintangan diuji harga pada dagangan Mac 2020.

Untuk situasi penurunan harga semula, paras 111.00 dilihat akan menjadi sokongan harga membentuk zon RBS (resistance become support) terbaru.

Penurunan lebih rendah akan kembali semula menguji paras terendah mingguan pada sekitar 110.500 sebelum penurunan yang diteruskan dijangka ke paras tumpuan 110.00.

Lihat gambar carta pasangan mata wang USD/JPY di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK SINI

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat