Mana Lebih Baik, Menyimpan Atau Melabur?

5,882

Sampai satu masa, anda pun terfikir patut ke duit yang anda ada digunakan untuk pelaburan atau lebih baik menyimpan? Mana satu yang terbaik?

Tiada jawapan yang salah, cuma anda perlu tahu sasaran untuk duit anda itu pada masa hadapan.

Simpanan dan pelaburan merupakan dua strategi kewangan yang dibuat atas tujuan sasaran kewangan yang dimahukan, kebolehtahanan risiko yang bakal dihadapi dan kestabilan kewangan seseorang individu.

Simpanan kebiasannya dibuat apabila seseorang individu itu meletakkan sejumlah wang secara beransur-ansur pada akaun simpanan bank yang mudah di akses untuk sebarang pengeluaran tunai bagi tujuan sasaran tertentu seperti untuk membeli kereta atau membayar down payment rumah mahupun sebarang tujuan lain.

Pelaburan pula kebiasaannya dibuat pada sesebuah syarikat broker atau bank dengan cara membeli sesuatu aset yang dijangka akan naik nilai seperti saham, hartanah dan sebagainya untuk mendapatkan pulangan yang lebih besar pada masa akan datang.

Menyimpan dan melabur adalah berbeza antara satu sama lain.

Perbezaan yang ketara antara menyimpan dan melabur termasuklah pada tempoh sasaran kewangan yang diinginkan.

Simpanan wang mempunyai tempoh yang kurang berbanding pelaburan yang biasanya memakan masa sehingga lima hingga sepuluh tahun untuk mendapatkan pulangan.

Jika anda ingin menggunakan wang tersebut pada jangka masa pendek, maka simpanan sesuai untuk anda, namun jika anda tidak memerlukan wang tersebut dalam tempoh masa pendek, maka pelaburan adalah lebih baik untuk anda.

Selain itu, risiko untuk sebarang simpanan wang pada bank adalah selamat berbanding risiko yang bakal anda tanggung dalam pelaburan kerana kemungkinan wang tersebut boleh lesap sebahagian dan lebih teruk jika kesemuanya, namun kemungkinan juga wang tersebut akan bertambah berlipat kali ganda.

Jika anda suka atau tidak gentar akan risiko yang bakal ditanggung, pelaburan adalah jalan yang terbaik dan jika anda tidak sanggup untuk menghadapi sebarang risiko maka simpanan adalah yang patut anda pilih.

Kesimpulannya, ketahui sasaran kewangan anda terlebih dahulu sebelum memilih strategi kewangan tersebut sama ada anda perlu menyimpan atau melabur.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat