Matawang Asia Paling Teruk Terjejas, USD Macam Mana?

469

US dolar sedikit susut selepas melonjak ke paras ketinggian satu minggu dengan mencatat kenaikan harian terbesar dalam dua minggu, ketika gelombang baru coronavirus mengancam pemulihan ekonomi global.

Pada sesi Asia, indeks dolar yang mengukur kekuatan dolar greenback berbanding kebanyakan matawang utama, didagangkan stabil di sekitar harga 92.00.

Dolar Aussie dan New Zealand antara matawang yang paling teruk terjejas, lebih-lebih lagi selepas Australia mengumumkan beberapa penutupan yang melibatkan kira-kira 80% populasi. Sydney, Brisbane, Perth dan Darwin adalah antara bandar yang mengumumkan sekatan.

Kedua-dua matawang ini turut terkesan dengan bacaan bercampur-campur dalam data PMI pembuatan dan perkhidmatan China pada bulan Jun.

Aktiviti perkilangan China berkembang pada kadar yang perlahan kerana kos bahan mentah yang tinggi dan gangguan pelabuhan di wilayah eksport Guangdong mempengaruhi kegiatan perniagaan.

Kegiatan di sektor perkhidmatan China juga lebih perlahan daripada dijangkakan, ketika sekatan coronavirus yang dilaksanakan di di China Selatan mengekang kenaikan penggunaan.

Sementara itu, matawang pound didagangkan lebih rendah, di tengah kebimbangan terhadap lonjakan kes Covid-19 di UK akan merencatkan rancangan pembukaan semula ekonomi.

Sebanyak 20,479 kes baru telah dicatatkan pada hari Selasa, menunjukkan kes melonjak 72.8% dalam tempoh hanya satu minggu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat