Matawang Crypto Bakal Menggugat Matawang Fiat?

490

Perwakilan kerajaan Korea Selatan Strategi dan Kewangan, Kim Yong-jin mengeluarkan kenyataan di seminar kewangan yang diadakan di InterContinental Seoul bahaw pasaran matawang crypto sedang berkembang pesat, semakin stabil dan mampu mengugat fondasi sistem matawang fiat, berdasarkan laporan yang dikeluarkan oleh the Merkle.

Kim mengatakan bahawa ” Matawang crypto seperti Bitcoin dan Ethereum, yang mendorong banyak pelaburan dan gelembung spekulasi pada awal tahun ini sudah semakin stabil menyebabkan autoriti dan pelabur menyoalkan fondasi sistem wang fiat. Bank pusat seharusnya mempertimbangkan cara pembayaran alternatif seperti matawangcrypto”.

Dalam masa yang sama, presiden Moon Jae-in telah berjaya meraih dukungan rakyat Korea Selatan. Terima kasih kepada usaha kerajaan berjaya melakukan usaha damai antara Korea Utara dan Korea Selatan dan usaha kerajaan untuk membasmi ahli-ahli politik yang mengamalkan rasuah.

Kerajaan Moon sedang berusaha keras dengan cabaran bahawa terdapat kejatuhan sebanyak 20 peratus dalam dukungan daripada rakyat Korea Selatan pada bulan Januari.

Pada awalnya menteri keadilan, Park Sang-gi membuat pernyataan dengan mengatakan bahawa kerajaan akan mengharamkan perdagangan matawang crypto dalam jangka masa yang singkat semasa seminar tersebut berlangsung. Namun setelah berlaku peningkatan harga pada hari yang sama, eksekutif Presiden Moon, mengumumkan bahawa perdagangan matawang crypto tidak diharamkan baik dalam jangka masa pendek mahupun panjang.

Sejak itu kerajaan Korea Selatan telah menumpukan pengawalseliaan yang bersifat praktikal dan polisi bagi melindungi pelabur pasaran matawang crypto dan akhirnya mendorong pertumbuhan perniagaan.

Terdapat juga laporan yang mengatakan terdapat ura-ura bahawa kerajaan sedang mempertimbangkan untuk membatalkan pengaharaman ICO pada masa akan datang disebabkan platform perdagangan matawang crypto Kakao dan Bithumb mengancam untuk membina bisnes di luar negara.

Jika perniagaan blockchain Kakao dan Bithum pindah lokasi ke Switzerland, pasaran matawang crypto Korea Selatan akan menanggung kerugian berbilion dolar.

Bagi menghalang syarikat tersebut daripada beroperasi di luar negara, kerajaan suda bermula membuat draf polisi percukaian bagi syarikat ICO domestik.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat