Matlamat Membasmi Kemiskinan Global Gagal! – World Bank

201

‘Isu ini semakin besar dengan ketegangan di Eropah Timur yang terus meningkat.’

Laporan baru ‘Poverty and Shared Prosperity’ yang diterbitkan World Bank Group menyaksikan matlamat membasmi kemiskinan melampau menjelang 2030 di ambang kegagalan.

Meringkaskan laporan tersebut, impak daripada penyebaran Covid-19 dan kesan perang di Ukraine telah mencetus masalah seperti kelembapan pertumbuhan di China serta lonjakan pada harga makanan dan tenaga.

Ia secara tidak langsung merencatkan usaha berterusan badan-badan dunia untuk memastikan kemiskinan melampau di negara membangun berkurangan.

Sebagai buktinya pandemik Covid-19 telah menyebabkan lebih 71 juta orang didapati hidup dalam kemiskinan semasa 2020.

Sebagai perspektif, ia membawa 719 juta orang atau 9.3% daripada populasi dunia hidup dengan berbekalkan $2.15 sahaja sehari.

Berdasarkan pengiraan tersebut juga dianggarkan seramai 574 juta orang atau 7% populasi dunia akan kekal berpendapatan sama menjelang 2030, terutamanya di Afrika.

Mengulas laporan suram tersebut, Presiden World Bank, David Malpass menyeru perubahan dasar dalam meningkatkan pertumbuhan dan merangsang semula usaha membasmi kemiskinan.

Beliau turut mengatakan lonjakan inflasi, penyusutan mata wang dan krisis luaran lain sebagai ‘pukulan’ kepada usaha membasmi kemiskinan.

Turut memberi reaksi adalah ketua ekonomi World Bank sendiri, Intermit Gill, yang menyifatkan kegagalan dalam membasmi kemiskinan boleh mendatangkan masalah lain.

Jelas Gill bahawa kegagalan menyelesaikan masalah kemiskinan boleh menjejaskan aktiviti ekonomi negara maju apabila orang ramai akan lari keluar ke negara yang lebih baik untuk bekerja.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat