Minggu Penuh Debaran! Penganalisis Ulas Data Penting Bakal Tentukan Halatuju Pasaran

852

US dolar didagangkan mendatar pada hari Isnin, pada permulaan minggu yang penuh dengan tumpuan pasaran pada bajet Britain, mesyuarat Bank Pusat Eropah, data pekerjaan Amerika Syarikat, dan perkembangan politik penting di China dan Amerika Syarikat.

Euro mengukuh 0.13% kepada $1.08, sterling pula mengukuh sebanyak 0.28% kepada $1.2677 dan yen Jepun berubah-ubah di sekitar tahap 150 per US dolar yang diawasi dengan rapat. Dolar pada akhirnya mengukuh 0.20% kepada 150.43 yen. Ini meninggalkan indeks US dolar  yang mengukur mata wang berbanding enam mata wang utama kongsi utama pada paras 103.79.

“Ini akan menjadi minggu yang sibuk untuk pasaran dengan ‘pengeluaran data-data penting’ di Amerika Syarikat dan Eropah, yang boleh mencetuskan peningkatan dalam ketidakstabilan dari tahap sangat rendah semasa,” kata Lee Hardman, penganalisis mata wang kanan di MUFG.

Di Amerika Syarikat, Pengerusi Federal Reserve Jerome Powell akan memberi keterangan di hadapan ahli Parlimen pada hari Rabu dan Khamis, dan diiringi dengan data gaji Amerika Syarikat pada hari Jumaat. Berdasarkan ramalan, dijangkakan peningkatan yang masih kukuh sebanyak 200,000 selepas lonjakan 353,000 pada Januari.

Gaji boleh menjadi faktor yang lebih besar kerana Powell mungkin selesa dengan penetapan harga pasaran semasa untuk pengurangan kadar dari the Fed, jika data gaji yang lebih kukuh ia boleh mempengaruhi jangkaan pasaran (untuk dasar the Fed),” kata Hardman. Pada awal tahun 2024, pasaran memperkirakan pengurangan kadar faedah yang substantif pada awal tahun ini, namun pemain pasaran sejak itu telah mengurangkan jangkaan mereka tersebut.Penilaian dalam pasaran derivatif kini mencerminkan jangkaan bahawa pengurangan pertama Fed akan dilaksanakan seawal pada bulan Jun, dengan tiga hingga empat pengurangan sebanyak 25 mata asas pada tahun ini.

Kerana jangkaan bagi bank pusat lain, terutamanya Bank Pusat Eropah dan Bank England, telah bergerak hampir serentak, ketidakstabilan mata wang sebahagian bergantung pada perbezaan kadar faedah yang berubah.

Bajet Britain akan diumumkan pada hari Rabu, dan Menteri Kewangan Jeremy Hunt telah cuba untuk meredakan spekulasi tentang pengurangan cukai besar-besaran sebelum pilihan raya. Bank Pusat Eropah (ECB) akan bertemu pada hari Khamis. Kebanyakan ahli politik ECB telah berhati-hati dalam menunjukkan bahawa mereka akan memotong kadar faedah tidak lama lagi.

Franc Swiss melonjak seketika selepas inflasi Swiss Februari sedikit lebih tinggi dari yang dijangka pada 1.2% berbanding dengan tahun sebelumnya, walaupun masih lebih rendah daripada tahap Januari dan masih dalam julat sasaran 0-2% Bank Negara Swiss.Dolar Australia sedikit susut kepada $0.6524 dengan para trader menunggu data KDNK pada hari Rabu. Memandangkan hubungan ekonomi Australia yang rapat dengan China, mata wang juga akan dipengaruhi oleh mesyuarat parlimen tahunan China yang bermula pada hari Selasa, di mana pihak berkuasa akan mengumumkan matlamat KDNK dan dijangka akan mengumumkan rancangan rangsangan ekonomi sederhana.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat