Minit Mesyuarat RBA Dorong Penurunan Lebih Rendah AUD/USD

190

Dagangan dolar Australia terus diniagakan lemah pada sesi Asia hari ini susulan minit mesyuarat yang diterbitkan bagi pelabur menilai dengan lebih dekat unjuran bank pusat menuju mesyuarat dasar monetari oleh Reserve Bank of Australia (RBA) yang seterusnya menjelang Februari 2020.

Secara keseluruhannya, pasaran mendefinisikan minit mesyuarat tersebut dengan isyarat dovish sekaligus memberi tekanan terhadap Aussie.

RBA pada mesyuarat awal Disember lalu telah mengekalkan kadar faedah dengan isyarat tiada pelonggaran dasar lebih lanjut. Namun menerusi minit mesyuarat, ahli jawatankuasa mesyuarat bersetuju untuk menilai semula prospek ekonomi pada mesyuarat terbaru dan ini membuka semula bagi tindakan pelonggaran dasar.

Menjadi kebimbangan bank pusat adalah pertumbuhan gaji yang lemah untuk mendorong mencapai sasaran inflasi dan perbelanjaan. Begitu juga terhadap pasaran pekerjaan di Australia.

Jika diperhatikan pergerakan harga pada carta pasangan matawang utama AUD/USD, harga dilihat diniagakan menurun pada awal minggu ini selepas mencapai kenaikan ke paras tertinggi sejak Julai pada minggu lalu.

Melepasi paras ketinggian 0.69300, harga kembali membuat penurunan semula pada sesi New York Jumaat lalu dengan penurunan sekitar 70 pips.

Pergerakan harga pada AUD/USD semalam memulakan dagangan dengan kenaikan namun gagal melepasi garisan halangan Moving Average 50 (MA50) sebelum kembali turun semula.

Menyambung penurunan pada hari ini, harga turun menguji paras 0.68600 yang merupakan zon RBS (resistance become support) sehingga pembukaan sesi pasaran Eropah.

Harga yang bergerak di bawah paras MA50 dilihat lebih cenderung membuat penurunan sementara pelabur menantikan perkembangan terbaru bagi sentimen perjanjian dagang AS-China.

Jika harga meneruskan penurunan lebih rendah melepasi zon RBS 0.68600, penurunan dijangka menuju sekitar paras tumpuan pada 0.68200 atau 0.68000.

Penurunan lebih rendah mampu mencecah zon support yang diuji pada penghujung November lalu sekitar 0.67600.

Namun jika harga kembali melonjak semula dari zon RBS 0.68600, kenaikan harga akan melepasi garisan halangan MA50 sebelum menuju semula ke paras resistance 0.69300.

Kenaikan lebih tinggi dari paras tersebut akan mencatatkan paras ketinggian terbaru untuk tempoh 5 bulan dagangan.

Lihat gambar carta pasangan matawang AUD/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat