Minit RBA Diteliti, Carta AUD/USD Lanjutkan Pendakian!

137

Setelah berjaya paparkan peningkatan pada penghujung minggu lalu berbanding US dolar, mata wang dolar Australia telah berjaya pamerkan corak kenaikan untuk 3 hari berturut-turut.

Tumpuan di awal minggu ini terarah kepada laporan minit mesyuarat bank pusat Australia yang dilihat telah memberi kesan positif terhadap dolar Australia di sesi Asia pagi ini (Selasa).

Sebelum ini, Reserve Bank of Australia (RBA) membuat keputusan untuk menaikkan kadar faedah kepada 4.35% pada mesyuarat edisi November setelah kadar dikekalkan di paras 4.10% untuk 4 kali mesyuarat sebelumnya.

Meneliti butiran pada minit, RBA melihat risiko inflasi yang meningkat sekiranya kadar faedah tidak dinaikkan.

Sama ada langkah menaikkan kadar faedah akan diteruskan atau tidak adalah bergantung kepada bacaan data-data ekonomi terbaru serta penilaian terhadap risiko ekonomi.

Ahli mesyuarat bersetuju kadar semasa ketika ini masih lagi rendah berbanding kebanyakan negara lain.

Memerhatikan carta harga pasangan mata wang AUD/USD, harga berjaya melonjak pada sesi Asia semalam membuka dagangan awal minggu dengan baik.

Kenaikan berjaya melepasi rintangan 0.654000 sebelum harga mendatar di atas zon tersebut di sesi Eropah dan sesi New York.

Memberi reaksi pada laporan minit di sesi Asia pagi ini pula, kenaikan harga diteruskan lebih tinggi ke sekitar 0.65850 sebelum berundur sedikit pada pembukaan pasaran sesi Eropah.

Harga dijangka akan meneruskan kenaikan untuk menguji rintangan pada ketinggian 0.66000 sambil terus mencatatkan paras tertinggi terbaru 3 bulan.

Jika tembus paras tersebut, sasaran berikutnya untuk harga adalah untuk mencapai sehingga sekitar 0.67000 pula.

Namun jika penurunan harga mula diperlihatkan ke bawah paras 0.65400 semula, ini akan memberi petanda awal untuk perubahan trend harga.

Penurunan yang dilanjutkan lebih rendah akan menguji pula paras 0.65000 sebelum menyambung trend bearish menuju ke sekitar 0.64500.

Lihat gambar carta harga pasangan AUD/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat