Minyak Jadi Peneraju Kenaikan Komoditi Sementara Saham Terus Susut

196

Harga minyak serta komoditi lain terus melambung tinggi sementara saham global kekal dalam penyusutan ekoran sekatan kuasa Barat yang mengancam rantaian bekalan dan memberi tekanan inflasi terhadap pertumbuhan ekonomi dunia.

Minyak Ketuai Komoditi Melonjak

Harga minyak Brent cecah paras tertinggi sejak 2008 pada $139 setong sementara nikel naik 30%, emas capai $2,000 per auns dan gandum tembus paras tertinggi 14 tahun ekoran terdapat permintaan tinggi semasa berlakunya gangguan bekalan.

Semasa sesi penutupan, minyak Brent berada pada $122.78 setong, meningkat 3.95% dan minyak mentah Amerika Syarikat (AS) lonjak $118.68 setong.

Selain itu, hasil bon kerajaan zon Eropah jatuh disebabkan oleh lonjakan pada harga tenaga walaupun sebelum perbincangan mengenai larangan minyak ke atas Rusia dibuat.

Ia sekaligus menambah kebimbangan mengenai stagflation terhadap ekonomi global yang mana harga dilihat semakin tinggi manakala pertumbuhan lemah.

Hasil bon kerajaan yang berkait rapat dengan inflasi seperti hasil 10 tahun Jerman dan 30 tahun susut 16 mata asas, sekaligus mencecah paras terendah baru pada -2.531% dab -2.407%.

Pasaran Saham Terima Pukulan Teruk

Berdasarkan keadaan semasa, pasaran saham AS dan Eropah mengalami penurunan, di mana tolok saham MSCI seluruh dunia turun 1.45%.

Indeks purata Dow Jones Industrial jatuh 349.45 mata atau 1.04%, S&P 500 hilang 49.72 mata atau 1.15% dan Nasdaq Composite turun 195.51 mata atau 1.47%.

Indeks STOXX 600 pan-Eropah yang melantun dari paras terendah setahun susut 0.60% semasa sesi dagangan.

Saham di pasaran yang pesat membangun hilang 3% manakala indeks meluas MSCI saham Asia-Pasifik ditutup rendah 2.89% dan Nikkei Jepun turun 2.94%.

Dalam pada itu, European Central Bank (ECB) yang akan mengadakan mesyuarat pada minggu ini dilihat memberi tekanan dagangan Euro di awal minggu.

Pakar ekonomi NAB, Tapas Strickland, berkata ECB mungkin kekalkan fleksibiliti maksimum dengan program pembelian aset pada 20 bilion Euro semasa Q2 dan seterusnya.

Di negara Uncle Sam pula, pelabur sedang meneliti laporan harga pengguna yang bakal dikeluarkan pada Khamis, di mana mereka jangkakan kadar inflasi teras AS bagi Februari naik 6.4% tahun ke tahun berbanding 6% pada Januari.

Selain itu, pelabur berpandangan bahawa kebarangkalian Federal Reserve (Fed) bakal menaikkan kadar 25 mata asas pada mesyuarat di bulan Mac.

Indeks dolar naik 0.182 hasil sokongan laporan pekerjaan AS yang kukuh.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat