Minyak Mentah Catat Keuntungan Sederhana, Permintaan Semakin Memulih

108

Harga minyak mentah meningkat pada Jumaat dengan penanda aras global Brent ditetapkan untuk kenaikan mingguan pertamanya dalam tempoh tiga minggu berikutan tanda-tanda permintaan global yang bertambah baik di tengah-tengah petunjuk ekonomi yang lebih kukuh daripada pengguna utama China dan AS.

Sementara itu, minyak mentah Brent naik 21 sen (0.25%) kepada $83.48 per tong dan minyak mentah West Texas Intermediate (WTI) naik 7 sen (0.09%) kepada $79.30 per tong.

Niaga hadapan Brent dijangka meningkat kira-kira 1% setiap minggu dan WTI diramalkan meningkat pada 1.4%.

Pasaran juga disokong oleh pertumbuhan keluaran perindustrian China pada 6.7% tahun ke tahun pada bulan April apabila pemulihan dalam sektor pembuatannya semakin pantas dan permintaan yang lebih kukuh akan datang.

Penurunan dalam inventori minyak dan produk ditapis di hab perdagangan global utama telah mewujudkan keyakinan terhadap pertumbuhan permintaan minyak berbanding pembalikan arah aliran peningkatan stok yang telah membebankan harga minyak mentah pada minggu-minggu sebelumnya.

Penunjuk ekonomi baru-baru ini di AS telah memberi keyakinan terhadap permintaan global. Harga pengguna AS meningkat kurang daripada jangkaan April mampu mendorong pemotongan kadar faedah oleh Fed semakin hampir.

Jangkaan itu juga turut disokong oleh data penting Khamis yang menunjukkan sentimen pekerjaan AS yang stabil.

Kadar faedah yang lebih rendah boleh membantu melemahkan kekuatan mata wang dolar AS dan mengheret harga minyak lebih murah.

Dari segi bekalan, para pelabur kebanyakannya mencari arah melalui mesyuarat OPEC+ yang akan datang pada 1 Jun yang mungkin akan diadakan secara dalam talian.

Lanjutan daripada pemotongan OPEC+ dalam pengeluaran minyak selepas Jun nanti mungkin akan menyaksikan harga lebih kukuh daripada jangkaan sederhana dalam pasaran.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat