Minyak Mentah Cecah Paras Terendah 4 Bulan, Pasaran Hadam Keputusan OPEC+

114

Harga minyak berlegar-legar berhampiran paras terendah empat bulan di Asia pada hari Rabu apabila pasaran mencerna keputusan OPEC+ sebagai persediaan peningkatan bekalan pada akhir tahun dan kenaikan stok bahan api di AS.

Sementara itu, minyak mentah Brent naik 4 sen pada $77.56 per tong dan West Texas Intermediate AS tidak berubah pada $73.25 per tong.

Kedua-dua kontrak itu jatuh hampir satu dolar pada hari Selasa ke paras terendah sejak awal Februari dan merosot sekitar $3 per tong pada hari Isnin.

Kemerosotan itu diikuti selepas Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum dan sekutunya (OPEC+) merancang untuk meningkatkan bekalan mulai Oktober walaupun terdapat tanda-tanda pertumbuhan permintaan yang lemah baru-baru ini.

Ketua Penyelidikan RBC, Helima Croft berkata minyak mentah Brent kekal di bawah tekanan apabila pasaran mula memahami cadangan OPEC untuk kekalkan pemotongan sukarela sebagai komitmen yang meningkat sebanyak 500,000 tong sehari pada suku keempat 2024.

Walau bagaimanapun, Menteri Tenaga Arab Saudi Putera Abdulaziz Bin Salman berkata OPEC+ akan menghentikan sementara pemotongan dan membatalkannya jika permintaan tidak cukup kuat untuk menampung pasaran.

Tindakan itu adalah untuk memperlahankan penghasilan tong dan bukan berniat untuk melakukan lonjakan bekalan pada masa akan datang.

Selain itu, Pentadbiran Maklumat Tenaga AS akan menerbitkan data simpanan rasminya pada jam 10.30 malam ini.

Data pada minggu lepas masih diawasi dengan teliti kerana ia mencerminkan penggunaan bahan api pada cuti Memorial Day.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat