Muhyiddin Unjur Ekonomi Pulih Malaysia Tahun Ini

260

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menjangkakan kedudukan ekonomi negara akan bertambah baik tahun ini, sejajar dengan tindakan kerajaan dan pemulihan aktiviti ekonomi serta perdagangan dunia walaupun berdepan cabaran getir akibat pandemik Covid-19.

Menurut beliau, Malaysia berada di landasan yang tepat dalam perancangan dan pengurusan ekonomi ke arah pertumbuhan lebih kukuh dan mampan serta mula menampakkan impak positif.

“Perancangan kita sudah pun melihatkan kesannya. Satu, mungkin Covid-19 tidak selesai tetapi ekonomi kita sudah ada petanda peningkatan. Eksport kita meningkat, import kita meningkat dan jumlah pekerja yang kita ambil mencecah 150,000, lebih daripada 120,000 orang yang dicadangkan.

“Unjuran badan antarabangsa, pakar kita dan Bank Negara Malaysia (BNM), kita akan melihat pertumbuhan 6.5 ke 7.0% tahun ini. Ada masa 4 ke 7 bulan untuk melihat perkara itu dicapai,” katanya semalam seperti dilaporkan oleh Bernama.

Tambah Muhyiddin, kerajaan telah berusaha untuk mengimbangi antara kepentingan kesihatan awam dan keperluan pertumbuhan ekonomi dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan ketiga (PKP 3.0), sama seperti PKP 2.0 yang mana kesan terhadap pertumbuhan dijangka kurang teruk berikutan kebanyakan sektor ekonomi masih dibenarkan beroperasi.

“Kita sudah mulakan awal, tahun lalu pun sudah mulakan. Langkah kita buat PKP tak tutup semua kerana memikirkan ke hadapan.

“Kalau kira hari ini memang nak tutup semua. Tapi kita jaga kehidupan, masa depan rakyat, pendapatan mereka, kerja mereka,” jelas beliau.

Muhyiddin turut mengulas berkenaan perbelanjaan besar negara sewaktu menempuh cabaran pandemik Covid-19.

“Kadang-kadang rakyat mudah lupa tetapi itu antara pakej terbesar dalam sejarah negara, tak terhenti di situ, kita akan usahakan dan buat apa yang patut,” katanya.

Menurut beliau, pelaksanaan pemberian vaksin menerusi Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan akan meningkatkan sentimen dan menyumbang ke arah pemulihan kegiatan ekonomi.

“Sebelum akhir tahun ini, kita sasarkan rakyat telah disuntik dengan vaksin. Sasaran capai 80% imuniti kelompok.

“Kita harap bila ada perlindungan, ekonomi pulih, harapan kita, tahun depan tambah lebih baik,” ujar Muhyiddin.

Sementara itu, mengulas mengenai sektor pelancongan yang terkesan teruk akibat pandemik, beliau menjangkakan industri pelancongan negara mengambil masa 3 hingga 4 tahun untuk pulih dan dalam pada itu, terdapat inisiatif yang digerakkan kerajaan.

“Sektor ini paling terkesan kerana tidak boleh nak merentas keluar negara dan pelancong tak boleh nak datang.

“Banyak hotel tutup, inap desa terpaksa berhenti tidak buat apa-apa. Teksi dan bas bawa pelancong tersadai, sebab itu saya arahkan kepada Kementerian Kewangan untuk bantu kerana ada pembelian seperti teksi tidak menggunakan pinjaman bank tetapi syarikat pemajakan yang tiada moratorium,” kata beliau.

Jelas Muhyiddin, kerajaan telah memulakan rundingan untuk kemasukan pelancong asing China dan ASEAN menerusi laluan hijau apabila keadaan mengizinkan dan turut membantu industri kreatif untuk merancakkan industri pelancongan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat