NFT Dijana Komputer Artis Hungary Ini Terjual Pada $1.2 Juta!

198

“Wow uniknya NFT ni lain daripada yang lain.”

Dicipta oleh artis Hungary Vera Molnár dengan kerjasama Martin Grasser, non-fungible token (NFT) dijana komputer telah habis dijual dalam masa kurang satu jam sahaja semasa Sotheby Dutch dilelong pada harga 631 Ethereum (ETH) bernilai $1.2 juta.

Dilaporkan bahawa koleksi “Themes and Variations” telah menampilkan 500 koleksi yang dijana melalui gabungan algoritma 170 palet warna dan grid rekursif*.

*Biasanya digunakan dalam pemrograman untuk menyelesaikan masalah yang boleh dipecahkan menjadi kategori lebih kecil

Themes and Variations ialah perkembangan protokol generatif 2% d’ordre Molnár yang meneroka kuasa grid dan rawak warna, tetapi beliau telah memperluaskan lagi sistemnya dengan menggabungkan rupa huruf N, F dan T.

Umum mengetahui rupa huruf tersebut telah dipilih secara rawak untuk dijadikan sebagai rujukan dalam panduan koleksi teknologi NFT.

Molnár yang dilahirkan di Budapest pada tahun 1924 adalah salah seorang perintis pertama imejan janaan komputer dan sebelum ini beliau pernah beri syarahan di Universiti de Paris serta memaparkan karyanya dalam pameran utama Eropah.

Selepas berdekad-dekad meneroka bagaimana sistem dan komputer dapat menjana output artistik, Molnár berpendapat kerjasama dengan Sotheby’s dan Art Blocks adalah sebagai kemuncak usaha tersebut.

Langkah berikut akan menyediakan cara baharu untuk menjana bentuk abstrak unik tidak pernah dilihat sebelum ini yang ditakrifkan oleh machine programming algoritma.

Suka dimaklumkan kutipan telah melepasi 589 ETH dalam volum didagangkan di pasaran OpenSea sementara harga lantai Themes and Variations meningkat lebih 100% daripada 1.25 ETH sejurus selepas jualan tamat.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat