NFT Meme Doge Ini Bernilai Lebih RM1.6 Bilion, Anda Pun Boleh Milikinya!

1,014

Meme asal Doge kini menjadi salah satu non-fungible token (NFT) termahal setakat ini selepas pemiliknya ‘pecahkan’ kepada 16,969,696,969 kepingan token di platform Fractional.art.

Fractional.art adalah sebuah platform khusus jual beli NFT yang telah dipecahkan atau lebih tepat disebut sebagai fractionalized.

Pecahan NFT tersebut kini dilelongkan sebagai token DOG di protokol terbaru SushiSwap, MISO dan Fractional.art bermula semalam waktu tempatan.

Ini bermakna, semua orang mampu memiliki NFT tersebut melalui pemilikan token DOG. Ketika penulisan, satu unit DOG didagangkan pada $0.024.

Pemiliknya, PleasrDao masih kekal sebagai pemilik asal memandangkan mereka memiliki sebahagian besar pemilikan NFT tersebut.

Lelongan yang diadakan melibatkan cuma 20% bekalan, iaitu 3.4 bilion DOG daripada jumlah keseluruhannya, 16.9 bilion.

Manakala, lebihan 25% token DOG diperuntukkan kepada program komuniti DOG dan perkembangan pada masa akan datang.

Berdasarkan nilai semasa DOG, NFT tersebut sudah mencecah nilai setinggi $407.3 juta (RM1.6 bilion). Sebelum ini pada Jun 2021, ia terjual dengan harga $4 juta sahaja.

Sebagai rekod, pemilik asal gambar tersebut dikenali sebagai Atsuko Sato dan anjingnya itu dinamakan dengan Kabosu, baka daripada Shiba Inu.

Pada bulan lepas, sebuah lagi NFT Kabosu bertajuk ‘Feisty Doge NFT’ menyaksikan lonjakan nilainya sehingga $110 juta selepas ‘dipecahkan’, menjadi antara karya NFT termahal dunia.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat