Padu Habis Bursa Malaysia!

462

CGS-CIMB menaikkan harga sasaran (TP) terhadap Bursa Malaysia Bhd kepada RM9.10 daripada RM8.60 sebelum ini kerana menjangkakan bursa saham akan mencatatkan keuntungan bersih tertinggi sepanjang masa sekali lagi sebanyak RM128.2 juta bagi suku ketiga berakhir 30 September 2020 (3QFY20).

Purata nilai dagangan harian (ADTV) yang tinggi dalam pasaran ekuiti dilaporkan menjadi penyumbang utama, selepas melonjak sebanyak 200% kepada RM5.8 bilion ketika suku ketiga tahun ini.

“Ini merupakan peningkatan suku tahun ke suku tahun sebanyak 50% berbanding rekod tertinggi yang dicatatkan pada suku kedua tahun iaitu RM3.9 bilion. Tambahan pula, purata kontrak harian (ADC) bagi pasaran derivatif turut melonjak dengan kukuh sebanyak 13.9% pada 3Q20, mengikut ramalan kami,” ujar nota terbabit.

Ramalan firma terbabit berdasarkan kadar pertumbuhan sebanyak 172.1% daripada pendapatan Bursa Malaysia tahun lalu dan pertumbuhan suku tahun ke suku tahun sebanyak 48.7% daripada keuntungan bersih 2QFY20 berjumlah RM86.2 juta.

Selain itu, dalam nota hariannya, firma terbabit turut mengemaskini cadangan terhadap Bursa Malaysia kepada ‘hold’ daripada ‘reduce’ sebelum ini.

CGS-CIMB juga mengekalkan ramalan pendapatan per saham sementara menunggu keputusan 3QFY20 dikeluarkan.

Bursa Malaysia pada ketika ini diperdagangkan tidak berubah pada RM8.85 dengan modal pasaran sebanyak RM7.16 bilion.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat