Parah! Dagangan Kripto Kecundang, CZ Binance Rugi $12 Bilion!

1,113

“Fulamak! Berbilion juga yang rugi, tapi mungkin untuk CZ sikit je kot.”

Kekayaan Changpeng Zhao (CZ), pengasas bursa mata wang kripto Binance telah menyaksikan penurunan pada $17.2 bilion yang membawa makna beliau mengalami kerugian $11.9 bilion apabila data menunjukkan volumnya pada tahun ini merudum.

Pada November 2022, CZ yang mencairkan token dikaitkan FTX telah mendorong para pelanggan FTX tergesa-gesa untuk mengeluarkan wangnya sehingga menyebabkan bursa kripto itu diasaskan oleh Sam Bankman-Fried (SBF) mengisytiharkan muflis.

Susulan daripada tindakan CZ itu, kekayaan SBF telah menjadi sifar sejurus selepas memuncak $26 bilion pada Mac tahun lalu.

Selain memperoleh bahagian pasaran pada awal tahun ini, jumlah dagangan Binance juga melonjak 62% pada suku pertama apabila terdapat promosi zero-fee untuk pasangan dagangan popular tetapi ia mula merosot 51% pada akhir suku ketiga selepas tawaran itu tamat.

Sejak beberapa bulan kebelakangan, bursa kripto tersebut telah mendapati dirinya semakin terasing daripada sistem kewangan tradisional.

Hal ini kerana Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa telah menyaman Binance pada Jun 2023, kemudian Suruhanjaya Dagangan Niaga Hadapan Komoditi (CFTC) pula menuduhnya mengelak daripada peraturan yang membenarkan pengguna Amerika Syarika (AS) mengakses Binance.

Bukan itu sahaja, pegawai kawal selia turut mendakwa Binance tidak mempunyai kawalan pengubahan wang haram yang mencukupi, jumlah dagangan melambung dan aset pelanggan salah dikendalikan, tetapi Binance telah menafikan dakwaan tersebut sekeras-kerasnya.

Pada Jun 2023, indeks kekayaan Bloomberg telah mengurangkan nilai bursa Binance US pada sifar selepas mereka mengumumkan tidak lagi berurus niaga dalam dolar, dan ini telah menyebabkan volumnya turun drastik.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat