Parah! Senat AS Nak Kawal DeFi Seperti Bank!

253

“Alamak macam mana ni, mesti firma DeFi sekarang berada dalam ketakutan kan?”

Tanpa disedari, Senat Amerika Syarikat (AS) rancang mengawal selia pasaran mata wang kripto melalui rang undang-undang baharu yang bakal mengenakan anti-pengubahan wang (AML) secara ketat pada protokol kewangan decentralized (DeFi).

Dilaporkan, Akta Peningkatan Keselamatan Negara Kripto-Aset 2023 iaitu rang undang-undang dwipartisan memerlukan protokol DeFi mengenakan kawalan pada pangkalan pengguna mereka sama seperti bank.

Jadi di sini dapat dilihat bahawa rang undang-undang itu perlu diaplikasikan oleh sesiapa sahaja yang mengawal protokol DeFi mahupun menyediakan aplikasi untuk menggunakan protokol.

Bagaimanapun jika tiada siapa yang mengawal protokol DeFi, maka sebagai backstop* mereka yang melabur lebih daripada $25 juta dalam membangunkan protokol juga harus mematuhi rang undang-undang tersebut.

*Pengaturan kewangan di mana sumber dana sekunder diwujudkan sekiranya sumber dana utama tidak memenuhi keperluan yang diperlukan.

Oleh demikian, semua firma DeFi harus menyemak dan mengumpul maklumat mengenai pelanggannya, mengekalkan program AML, melaporkan aktiviti mencurigakan kepada kerajaan serta menghalang individu yang disekat daripada menggunakan protokol mereka.

Selain ingin mencegah pengubahan wang haram, rang undang-undang tersebut juga bertujuan untuk menangani peningkatan  jenayah crypto-facilitated** yang mampu beri pelbagai ancaman kepada negara.

**Penjenayah menggunakan teknologi digital untuk mencuci wang, menjual dadah atau senjata, dan sebagainya.

Secara konteks, protokol DeFi adalah aplikasi kewangan yang membenarkan sesiapa sahaja memiliki wallet kripto untuk meminjam atau berdagang aset digital melalui kontrak pintar.

Namun perlu diketahui bahawa ia mungkin sukar untuk dikawal berbanding bursa kripto centralized seperti Coinbase yang dapat beroperasi secara langsung pada blockchain tanpa memerlukan sebarang kebenaran.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat