Pasaran Kripto ‘Berdarah’! Ini 2 Faktor Yang Mendorong Harga BTC Jatuh Ke Paras $16K

226

Selepas kegagalan bitcoin untuk mempertahankan paras $17,000 semalam, harga bitcoin jatuh menjunam dengan kehilangan beberapa ratus dolar dan menurun ke arah $16,500 awal hari ini.

Altcoin disisi lain susut lebih banyak diterajui oleh penurunan harga harian yang besar-besaran daripada seperti Solana dan Terra Classic yang turut beri kesan pada pasaran kripto. Kebanyakan altcoin agak tenang sejak beberapa hari lalu, tetapi ia telah berubah pada skala harian sekarang. Ethereum berada di atas $1,200 selama kira-kira seminggu, tetapi penurunan 2% telah mendorongnya ke bawah paras itu.

Ripple, Cardano, MATIC, Polkadot, Tron, Litecoin dan Shiba Inu semuanya telah menjejak semula sehingga 5% dalam sehari. Dogecoin telah menyaksikan kejatuhan harga yang lebih besar sebanyak 5.5%, dan memecoin pertama hampir mencecah di bawah $0.07.

Walau bagaimanapun, penurunan harga Solana adalah yang paling ketara daripada 20 aset digital teratas. SOL turun lebih 10% dalam sehari dan turun di bawah $10 lebih awal. LUNC juga mengalami penurunan teruk berikutan kemas kini mekanisme pembakaran daripada Binance. Aset itu adalah antara yang berprestasi terbaik dalam beberapa hari lalu, tetapi penurunan sebanyak 12% kini telah menurunkannya kepada $0.0002.

Had pasaran kripto telah berkurangan $15 bilion setiap hari dan telah merosot di bawah $800 bilion pada CoinMarketCap.

Walaupun terdapat turun naik pada pertengahan minggu lalu,dimana harga BTC jatuh ke paras terendah tiga minggu sebanyak $16,300, BTC masih berjaya menutup tempoh tujuh hari pada titik yang sama pada hari Isnin sebelumnya.

Dengan permulaan yang baharu, bitcoin cuba melonjak semula dan hampir mencecah $17,000. Bagaimanapun, lonjakan tersebut tidak berhasil. Ini mengakibatkan penurunan harga kepada $16,550. BTC telah menuntut semula beberapa ratus dolar sejak itu, tetapi ia masih turun lebih 1% pada hari ini.

Modal pasarannya telah merosot kepada $320 bilion, namun begitu penguasaannya ke atas altcoin adalah sehingga 40.1%.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat