Pasaran Masih Menaakul Pembukaan Sekatan China, Ini Situasi Pasaran Saham Menjelang Akhir Tahun!

111

Indeks utama Wall Street dibuka lebih tinggi pada hari Rabu berikutan keyakinan mengenai pelonggaran sekatan pandemik oleh China.

Beijing mula mengugurkan sekatan Covid-19 yang ketat bulan ini dalam rangkah mematuhi langkah terbaru dan pada hari Isnin mengumumkan ia akan menggugurkan peraturan kuarantinnya untuk pelancong mulai bulan hadapan.

Pasaran pada awalnya optimis dengan langkah tersebut dengan harapan ia akan memacu pemulihan ekonomi China yang dilanda Covid-19 namun lonjakan jangkitan telah menimbulkan kebimbangan baru.

“Apa yang dipandang remeh oleh orang ramai ialah hakikat bahawa ekonomi kedua terbesar di dunia kini dibuka semula dan semua aktiviti ekonomi itu akan memberi manfaat kepada A.S.,” kata Thomas Hayes, pengerusi di Great Hill Capital LLC di New York.

Memandangkan pasaran memasuki peringkat terakhir tahun yang melelahkan untuk ekuiti berikutan diheret oleh kebimbangan kemelesetan daripada kadar kenaikan kadar terpantas oleh Rizab Persekutuan sejak awal 1980-an, tumpuan telah beralih kepada tahun 2023 dan prospek pendapatan korporat.

Penanda aras S&P 500 turun hampir 20% tahun setakat ini dan ditetapkan untuk kerugian tahunan terbesarnya sejak krisis kewangan 2008. Kejatuhan itu lebih teruk bagi Nasdaq Composite yang berteknologi tinggi, turun hampir 34% untuk tempoh yang sama.

Kedua-dua indeks berakhir lebih rendah pada hari Selasa pada awal minggu berikutan cuti hujung tahun. Dalam masa yang sama, para pelabur tersepit dengan kebimbangan pelabur mengenai berapa lama Fed akan terus menaikkan kadar faedah untuk menjinakkan harga yang tinggi.

Walaupun data terkini yang menunjukkan pengurangan tekanan inflasi telah menguatkan harapan kenaikan kadar yang lebih kecil, pasaran buruh yang ketat dan ekonomi Amerika yang berdaya tahan telah mencetuskan kebimbangan bahawa kadar boleh kekal lebih tinggi untuk lebih lama.

Pasaran kini menetapkan harga dalam kemungkinan 69% kenaikan kadar 25 mata asas pada mesyuarat bank pusat A.S. pada bulan Februari dan melihat kadar memuncak pada 4.94% pada separuh pertama tahun depan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat