Pasaran Matawang Tertekan! Inflasi Makin Tinggi?

660

Pasaran matawang terus bergerak suram selepas bacaan data indeks harga pengeluar (PPI) Amerika Syarikat diterbitkan pada sesi New York.

Data PPI menepati jangkaan dengan meningkat 0.6% pada bulan Oktober. Walaupun harga pengeluar teras dan peningkatan tahun ke tahun sedikit lemah daripada dijangkakan, tetapi harga borong meningkat pada kadar terpantas dalam tempoh lebih satu dekat dengan kenaikan 8.6%.

Masalah sekarang adalah kadar pertumbuhan tidak selaras dengan kadar inflasi dan ini telah mencetuskan kebimbangan pasaran.

Indeks harga pengguna (CPI) yang dikeluarkan pada sesi New York malam ini akan memberi impak lebih besar pada pasaran dan data terbaru PPI meningkatkan lagi keyakinan pelabur bahawa CPI akan semakin tinggi.

Bagaimanapun, reaksi yang dipamerkan oleh pasaran matawang dan hasil bon AS mengesahkan pandangan penganalisis bahawa pelabur semakin bimbang tentang inflasi yang tinggi.

Ini diperlihatkan pada matawang US dolar yang menyusut menghampiri paras terendah satu bulan berbanding yen. Walaupun begitu, matawang utama yang lain juga tidak mempamerkan perubahan ketara dengan terus bergerak di sekitar harga yang sama.

Hasil perbendaharaan AS 10 tahun pula sedikit meningkat, tetapi masih berada di bawah tahap 1.50%.

Indeks dolar yang mengukur kekuatan dolar greenback pula tergelincir di bawah paras harga 94.00 berbanding kebanyakan matawang utama.

Matawang euro terus bergerak mendatar, dihadkan oleh kenyataan penggubal dasar Bank Pusat Eropah (ECB) Klaas Knot bahawa syarat untuk kenaikan kadar faedah tidak mungkin dipenuhi pada 2022.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat