Pasaran Saham A.S Mula Membuat ‘Rebound’, Apakah Yang Sedang Berlaku Dalam Pasaran?

549

Saham pasaran hadapan AS mencatat keuntungan pada hari Khamis dengan para pedagang memberi perhatian mereka kepada berita korporat setelah menyedari bahawa pengurangan kadar mungkin akan ditangguhkan melebihi suku pertama.

Pasaran saham hadapan Indeks Nasdaq 100 dan S&P 500 meningkat masing-masing sebanyak 0.6% dan 0.3%. Indeks Stoxx Europe 600 naik sedikit, selepas merosot hampir 2% dalam tiga hari pertama minggu ini. Indeks CSI 300 China meningkat sebanyak 1.4% apabila lonjakan perdagangan ETF menunjukkan keterlibatan dana kerajaan.

Pereka cip mendapat keuntungan dalam perdagangan pra-pasaran AS selepas Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., pembekal utama kepada Apple Inc. dan Nvidia Inc., mengatakan ia mengharapkan pertumbuhan kukuh pada suku ini. Microchip Technology Inc., Advanced Micro Devices Inc. dan ON Semiconductor Corp. masing-masing menambah lebih dari 2%. The Boeing Co. naik selepas memenangi pesanan untuk 150 daripada pesawat 737 Max yang bermasalah daripada syarikat penerbangan terbaru India.

Tanda-tanda bahawa penggubal dasar Eropah menjangkakan pengurangan kadar seawal bulan Jun membantu menenangkan pasaran, bersama dengan petunjuk bahawa dana kerajaan China sedang menyelamatkan ekuiti yang dilanda ekonomi yang lesu.

Saham teknologi berprestasi lebih baik, dengan ASML Holding NV naik sekitar 2% dan ASM International NV melonjak lebih dari 4%.

Walaupun beberapa faktor struktural yang menyokong pendapatan korporat pada 2023 akan kekal, pelabur tidak sepatutnya mengharap terlalu banyak, kata Ekaterina Iliouchenko, pengurus portfolio senior di Union Investment Privatfonds GmbH di Frankfurt.

Bon melonjak selepas penjualan lanjutan pada hari Rabu. Hasil dua tahun yang sensitif kepada dasar jatuh empat mata asas selepas melonjak 14 mata asas pada hari Rabu, kenaikan sehari terbesar sejak Jun.

Penurunan harga bon mencerminkan perubahan dalam jangkaan pelabur terhadap pengurangan kadar Federal Reserve pada bulan Mac. Terdapat petunjuk bahawa eluang pengurangan seperti itu turun di bawah 60% pada hari Rabu untuk pertama kali sejak pertengahan Disember.

Penurunan ini berikutan ulasan para penggubal Fed minggu ini yang menolak jangkaan pasaran untuk pengurangan yang terdekat dan data jualan runcit yang lebih baik daripada yang dijangka pada hari Rabu. Perbelanjaan pengguna yang tinggi membantu mendorong ekonomi dalam beberapa minggu terakhir, kata Fed dalam tinjauan Beige Book

“Jika kadar AS jatuh, maka kemungkinan besar lonjakan perbelanjaan pengguna akan berlanjutan, tetapi jika inflasi membuat kejutan kembali, maka ianya tidak,” kata Michel Danechi, pengurus portfolio di Vedra Partners.

Sementara itu, Presiden European Central Bank Christine Lagarde dan beberapa rakan penggubal lain memberikan isyarat mengenai peluang pengurangan kadar sekitar pertengahan tahun, apabila mereka akan mengetahui lebih banyak maklumat mengenai inflasi, upah, dan perkembangan ekonomi serta kesan kepada rantaian bekalan oleh pemberontak Houthi Yaman.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat