Pasaran Saham AS Tidak Tergugat Dengan Gelora Pilihan Raya

194

Pasaran saham Amerika Syarikat (AS) mencatatkan lonjakan pasca pilihan raya yang tertinggi dalam tempoh beberapa dekad meskipun berlaku situasi tidak menentu tentang siapakah yang akan memenangi pilihan raya Presiden kali ini.

Saham-saham dilaporkan naik selepas para pelabur menjangkakan tidak akan berlaku banyak perubahan besar kepada sektor perniagaan.

Firma-fima teknologi dan kesihatan yang kini dilihat tidak akan berdepan dengan peraturan baharu, menunjukkan peningkatan paling besar.

Saham Facebook melonjak lebih daripada 8% manakala beberapa syarikat insurans kesihatan utama meningkat sebanyak dua digit.

Dow ditutup lebih daripada 1.3% manakala S&P 500 melonjak 2.2% dan Nasdaq memperoleh hampir 3.9%.

Lonjakan itu adalah yang terbesar dalam tempoh sehari selepas pemilihan Presiden sejak empat dekad lalu.

Presiden AS, Donald Trump dan pencabarnya, Joe Biden masih menunggu keputusan undian rasmi terutamanya di beberapa negeri yang menjadi tumpuan utama.

Sebelum ini, Biden dijangka menang tipis namun keadaan itu dilihat boleh berubah bila-bila masa sahaja.

Trump pula mendakwa kemenangan memihak kepadanya semalam dan menuduh Demokrat cuba merampas keputusan pilihan raya.

Bagaimanapun, ketidaktentuan tentang siapakah Presiden seterusnya tidak membimbangkan pasaran kewangan AS yang sebelum ini terbukti kukuh tahun ini meskipun berdepan krisis pada Mac lalu akibat wabak Covid-19.

Para pelabur dilaporkan melakukan penjualan singkat di pasaran niaga hadapan AS semalaman selepas harapan mereka untuk menyaksikan Demokrat menang kian pudar.

Namun pasaran saham melonjak semula selepas para pelabur yakin persaingan sengit antara Trump dan Biden mengurangkan kemungkinan perubahan lain yang mungkin berlaku seperti kenaikan kadar cukai korporat yang dicadangkan oleh Biden.

“Kerajaan yang berpecah belah akan menyukarkan lagi pelaksanaan undang-undang baharu. Kami ragu-ragu dasar ekonomi utama selain daripada pakej rangsangan Covid akan dilaksanakan sebagai undang-undang,” kata pakar ekonomi, Michael Pugliese.

Indeks saham di Eropah juga ditutup tinggi juga semalam, naik semula selepas Trump mendakwa kemenangan berpihak kepadanya. Pasaran Asia juga menunjukkan peningkatan semalam.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat