Pasaran Semakin Optimis Krisis COVID-19 Tidak akan Jejaskan Ekonomi Global!

289

Dagangan US dolar melonjak menghampiri paras tertinggi empat bulan berbanding safe-haven yen, disokong oleh keyakinan yang semakin meningkat bahawa krisis coronavirus tidak akan menjejaskan ekonomi global.

Pengerusi Federal Reserve A.S (Fed), Jerome Powell akan menyampaikan keterangan pada hari kedua penyampaian laporan dasar monetari yang dikemukakan dua kali setahun kepada Kongres.

Keyakinan turut mendorong pasaran saham di Eropah untuk dibuka tinggi dan peningkatan matawang pound dan euro juga dapat dilihat apabila memasuki sesi Eropah.

Bacaan awal data pertumbuhan ekonomi UK pada suku keempat 2019 yang menepati jangkaan pasaran, terus menyokong dagangan matawang pound untuk terus mengukuh berbanding USD.

Ketua Perunding EU Michel Barnier berkata bahawa cadangan UK untuk menyasarkan kesetaraan dalam menetapkan peraturannya sendiri adalah mengarut.

Sementara itu, dolar euro juga mencatat kenaikan berbanding US dolar daripada paras terendah 4 bulan.

China melaporkan kes jangkitan terbaru mencatatkan kenaikan harian terendah sejak 30 Januari iaitu dengan peningkatan sebanyak 2,105, dan ini menjadikan jumlahnya kepada 44,670 kes.

Seorang pakar epidemiologi kerajaan China, Zhong Nanshan menjangkakan penyebaran wabak itu akan berakhir pada April ini.

Dagangan dolar New Zealand terus mempamerkan pengukuhan berbanding US dolar dengan mencatat kenaikan 0.8% susulan keputusan Reserve Bank of New Zealand yang mengekalkan kadar faedah dan disusuli oleh kenyataan hawkish bank pusat.

Gabenor RBNZ, Adrian Orr memberi indikasi bahawa bank pusat tidak akan melakukan pelonggaran melainkan terdapat kesan akibat coronavirus terhadap pertumbuhan ekonomi New Zealand.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat