Pasaran Terpaksa ‘Berputih Mata’, Data PPI Bulan Mei Semakin Membimbangkan!

1,121

Harga borong pengeluar dilaporkan meningkat pada kadar yang pantas pada bulan Mei apabila tekanan inflasi terus menekan ekonomi Amerika Syarikat (A.S) berdasarkan laporan Biro Statistik Buruh pada hari Selasa.

Indeks Harga Pengeluar (IHP/PPI) yang mengukur harga yang dibayar kepada pengeluar barangan dan perkhidmatan, meningkat 0.8% untuk bulan Mei dan 10.8% sepanjang tahun lalu. Kenaikan bulanan adalah sejajar dengan anggaran Dow Jones dan meningkat dua kali ganda daripada kadar 0.4% pada bulan April.

Tanpa mengira makanan, tenaga dan perdagangan iaitu PPI teras pula meningkat 0.5% pada bulan Mei, dimana angka tersebut sedikit di bawah anggaran 0.6%, namun meningkat daripada 0.4% pada bulan sebelumnya. Pada asas tahun ke tahun, ukuran teras meningkat 6.8%, sejajar dengan kenaikan pada April.

Kedua-dua ukuran PPI ini menghampiri paras tertinggi bersejarahnya iaiitu 11.5% dan 7.1% untuk PPI teras yang pernah dicecah pada bulan Mac lalu.

Data ini merupakan data yang penting kerana harga di peringkat borong akan mempengaruhi harga pengguna yang berkembang pada paras tertinggi sejak Disember 1981. Indeks harga pengguna meningkat 8.6% setiap tahun pada bulan Mei, mematahkan harapan bahawa inflasi telah memuncak pada musim bunga.

Pegawai Rizab Persekutuan memerhatikan angka inflasi dengan teliti. Pasaran kini menjangkakan pegawai bank pusat akan menaikkan penanda aras kadar pinjaman jangka pendek sebanyak 75 mata asas pada mesyuarat FOMC nanti.

Indeks US dolar yang mengukur matawang US dolar berbanding enam matawang utama mula menunjukkan pengukuhan selepas data PPI dikeluarkan pada paras dagangan 104.910.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat