Pasca Covid-19, Peluang MyEG Kaut Untung Besar

428

CGS-CIMB menjangkakan pemeriksaan kesihatan Covid-19 oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan memberi banyak peluang kepada My EG Services Bhd (MyEG) untuk menjana pendapatan.

MyEG semalam mengumumkan telah menerima surat kelulusan daripada KKM untuk mengambil alih sistem pembayaran dalam talian bagi yuran pemeriksaan kesihatan Covid-19 dan caj kuarantin bagi para pelancong yang tiba di negara ini.

Ujar penganalisis CGS-CIMB, Mohd. Shanaz Noor Azam, terdapat tiga projek yang bakal memberi pendapatan terhadap MyEG iaitu yuran pemeriksaan kesihatan Covid-19 (kira-kira RM30 hingga RM150 bagi rakyat Malaysia dan RM60-RM250 bagi warga asing, bergantung kepada jenis ujian pengesanan Covid-19), yuran perkhidmatan untuk kuarantin mandatori di fasiliti peribadi dan perkhidmatan ‘meet and greet‘ untuk membantu para pelancong sepanjang proses berkenaan.

“Kita memahami bahawa ujian pemeriksaan Covid-19 akan dilakukan sebanyak dua kali iaitu ketika sebaik sahaja tiba dan hari ke-14 selepas individu itu tiba di negara ini,” katanya.

CGS-CIMB meramalkan permintaan tinggi terhadap ujian pemeriksaan Covid-19 susulan potensi pemulihan dari aspek ketibaan pelancong bermula tahun hadapan. CGS-CIMB menjangkakan seramai 18.6 juta orang pelancong pada tahun hadapan dan 39.9 juta orang pada 2022.

Data penumpang terbaharu yang dikeluarkan oleh Malaysia Airports Holding Bhd menunjukkan sejumlah 85,000 pelancong antarabangsa tiba di negara ini pada Ogos lalu.

CGS-CIMB terus mencadangkan ‘add’ terhadap MyEG, dengan harga sasaran yang tidak berubah sebanyak RM1.96.

Selain itu, saham MyEG naik 3 sen atau 3.34% kepada RM1.37 setakat pukul 10.13 pagi tadi.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat