Pasukan Pertahanan Ukraine Tidak Boleh Terima Bitcoin, Kerajaan Sekat Sumbangan Kripto!

1,402

Dalam kekalutan peperangan antara Rusia dan Ukraine, banyak pihak cuba menghulurkan sumbangan berbentuk mata wang kripto, Bitcoin (BTC) kepada negara yang diserang.

Berdasarkan pendedahan firma analitik United Kingdom (UK), Elliptic, salah satu NGO – Come Back Alive – telah menerima sejumlah bitcoin bernilai $400,000 (RM1.7 juta) dalam tempoh 24 jam.

Come Back Alive adalah organisasi yang ditubuhkan untuk menyokong pasukan ketenteraan Ukraine.

Sejak daripada Ogos 2021 lagi Come Back Alive sudah menerima sumbangan bitcoin cuma tidak setara rekod terkini, sekitar $4,000-$5,000 setiap bulan sebelum mencapai jumlah tertinggi pada 22 Februari.

Tetapi, ada berita yang tidak menyenangkan apabila difahamkan sumbangan dalam BTC sebenarnya tidak diterima kerajaan Ukraine.

Apa yang berlaku?

Difahamkan Kementerian Pertahanan Ukraine telah membuka akaun bank khusus untuk sumbangan dari entiti sah dan individu luar negara yang mahu menyokong Armed Forces of Ukraine.

Bagaimanapun disebabkan undang-undang negara yang tidak mengiktiraf Bitcoin, sumbangan tersebut terpaksa ditolak, termasuk mereka yang menggunakan PayPal.

Perkara ini disedari melalui kenyataan di laman web rasmi Ukraine NOW: “Perundangan negara tidak membenarkan Kementerian Pertahanan Ukraine menggunakan sistem pembayaran lain (“Webmoney”, “Bitcoin”, “PayPal”, etc.).

Ini menimbulkan persoalan besar kerana pada minggu lepas Ukraine telah pun meluluskan penerimaan mata wang kripto termasuk Bitcoin dalam aktiviti ekonomi negara.

Tidak pasti mengapa, tetapi barangkali Ukraine bimbang jika penggunaan mata wang kripto terhadap aktiviti peperangan dianggap sebagai satu tindakan ‘pembiayaan keganasan’.

Sedangkan penerimaan aset kripto baru-baru ini adalah untuk menyokong pertumbuhan ekonomi termasuk melindungi pelabur daripada penyalahgunaan atau penipuan.

Reaksi komuniti

Rata-rata mereka yang mengikuti perkembangan peperangan Rusia-Ukraine mendesak negara itu menerima sumbangan dalam Bitcoin kerana mudah orang ramai seluruh dunia mengirim sokongan.

Bagaimanapun, ada yang menyangkal kebolehan Bitcoin dalam situasi getir ini. Salah seorang pengguna Twitter mendakwa: “Jangan beri sumbangan dalam kripto. Nilainya sangat tidak stabil ketika kegawatan. Mata wang memiliki kecairan tinggi dan lebih mudah untuk digunakan.”

Tidak dinafikan, pasaran kripto dan aset global menyaksikan ketidakstabilan harga.

Ketika penulisan, BTC didagangkan pada $38,685, meningkat lebih 12% sejak rekod terendah harian semalam, $34,521.

Beberapa altcoins utama: Ethereum (ETH), Solana (SOL), Avalanche (AVAX), XRP, dan Cardano (ADA) mencatatkan lonjakan sekitar lebih 0% sehingga hampir 7% dalam 24 jam.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat