Patutlah US Dolar Mula Kukuh! Sebab Ini Rupanya

1,599

US dolar terus mencatat penyusutan namun terbatas berbanding matawang utama yang lain kepada paras terendah lebih dari dua tahun berbanding matawang Euro sebelum para pelabur masih mengambil sikap berhati-hati kerana terdapat kemungkinan peningkatan rangsangan fiskal Amerika Syarikat.

Pemimpin Majoriti Senat Mitch McConnell menyekat usaha Demokrat untuk tindakan segera bagi meningkatkan pembayaran rangsangan kepada rakyat Amerika dengan tambahan sebanyak $1,400.

McConnell membantah usul yang dicadangkan Pemimpin Minoriti, Chuck Schumer untuk menyetujui dengan sebulat suara rang undang-undang bantuan cek yang telah diluluskan oleh Dewan perwakilan pada hari Selasa.

Beliau mencadangkan Senat sekurang-kurangnya akan meneliti dahulu isu tersebut. Dengan kata lain, Senat akan mempertimbangkan terlebih dahulu untuk meningkatkan pembayaran rangsangan bersama dengan tuntutan lain dari Presiden Trump.

Penganalisis pasaran, Edward Moya berpendapat bahawa penangguhan ini adalah tidak dapat dielakkan namun beliau berpendapat dengan pentadbiran Biden, terdapat jangkaan bahawa akan adanya lebih banyak rangsangan. Atas dasar itu penyusutan US dolar mula terbatas didorong optisme pasaran.

Indeks US dolar yang mengukur matawang greenback berbanding matawang utama mencatat hanya penyusutan yang sedikit sebanyak 0.01% kepada paras tukaran 89.648 setakat jam 11.15 p.m.

Matawang pound kukuh 0.30% berbanding US dolar kepada paras tukaran 1.3664. Matawang Euro pula susut 0.31% berbanding US dolar kepada paras tukaran 1.2257 setakat jam 9.50 p.m.

Menjelang tahun baru, pelaburan dilaburkan kurang aktif berikutan para pelabur mengurangkan aktiviti pelaburan .

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat