Pelabur Berwaspada! 2 Data Ini Beri Indikasi Lebih Jelas Mengenai Keadaan Pasaran!

1,281

Jumlah rakyat Amerika Syarikat mengemukakan tuntutan baru untuk faedah pengangguran turun hampir ke paras terendah 19 bulan minggu lalu. Ini memberi penjelasan bahawa kekurangan pekerja adalah faktor utama yang menghambat pertumbuhan sektor pekerjaan, bukannya permintaan pekerjaan yang lemah.

Data tuntutan awal untuk faedah pengangguran turun 36,000 kepada 293,000 yang disesuaikan secara bermusim bagi minggu yang berakhir pada 9 Oktober. Angka ini juga jauh mengatasi ramalan para pakar yang mensasarkan 316,000 tuntutan.

Dengan penurunan mingguan kedua berturut-turut, tuntutan pengangguran kini berada antara julat 250,000-300,000 yang dilihat selaras dengan pasaran buruh yang sihat.

Pada Jumaat yang lalu, bacaan NFP hanya meningkat hanya 194,000 pekerjaan pada bulan September, iaitu angka yang paling sedikit dalam sembilan bulan. Peningkatan pertumbuhan pekerjaan kebanyakannya disebabkan oleh kekurangan pekerja dan kesenjangan kemahiran dengan data kerjaan pada hari Selasa menunjukkan terdapa 10.4 juta peluang pekerajaan pada akhir bulan Ogos.

Kekurangan tenaga kerja membuat rantaian bekalan menjadi lebih rendah kerana terdapat lebih sedikit pekerja yang menghasilkan bahan mentah dan barang serta menghantarnya ke pasar, untuk mengatasi inflasi.

Dalam laporan berasingan pada hari Khamis, Jabatan Tenaga Kerja melaporkan indeks harga pengeluar untuk permintaan akhir meningkat 0.5% pada bulan September setelah naik 0.7% pada bulan Ogos. Dalam tempoh 12 bulan sehingga September, PPI meningkat kepada 8.6%.

Laporan itu mengikuti berita pada hari Rabu mengenai kenaikan harga pengguna yang kukuh pada bulan September, didorong oleh kenaikan makanan dan sewa serta pelbagai barang lain.

Mesyuarat FOMC pada awal hari ini menunjukkan bahawa para penggubal polisi memberi amaran bahawa kadar inflasi mungkin bukan sementara.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat