Pelabur Optimis AUD/USD Kekal Pada Landasan Bullish

293

Pasaran saham global dilihat stabil manakala US dolar pula agak bercampur pada pembukaan pasaran di awal September ini.

Sesi New York sebentar lagi dilihat bakal memacu pergerakan US dolar menerusi data tinjauan bagi sektor pembuatan di Amerika Syarikat (AS) serta laporan data pekerjaan ADP NFP untuk sektor swasta yang boleh memberi petunjuk awal untuk laporan NFP AS pada Jumaat.

Selepas US dolar susut ke paras terendah 3 minggu, sesi New York Selasa semalam menyaksikan pengukuhan semula US dolar berikutan didorong oleh faktor pengambilan keuntungan (profit taking) pada penutupan dagangan Ogos.

Penganalisis melihat situasi tersebut hanya sementara dan menjangkakan US dolar akan kembali bergerak susut menjelang laporan NFP.

Mata wang komoditi seperti dolar Australia akan kembali mendapat kelebihan jika US dolar kembali susut semula dalam pasaran.

Bagi mata wang dolar Aussie, terbitan data Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Australia bagi suku kedua pada sesi Asia pagi ini dilihat tidak begitu memberi kesan ketara dengan bacaan sedikit rendah berbanding suku sebelumnya, namun berjaya dicetak lebih tinggi daripada angka ramalan.

Pergerakan harga pada carta pasangan mata wang AUD/USD, harga dilihat telah meningkat semula pada awal sesi Eropah hari ini.

Pada dagangan Selasa semalam, harga telah membuat kenaikan mencapai paras ketinggian 0.73400 sebelum susut semula di sesi New York ke paras 0.73000.

Paras 0.73000 dilihat menjadi zon support terbaru harga setelah harga juga disokong oleh paras sokongan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam bagi isyarat trend bullish.

Kenaikan lebih tinggi bakal mencapai ke paras sasaran ketinggian pada 0.74000 yang merupakan zon rintangan pada dagangan Ogos lalu.

Namun, pelabur akan menilai sebagai perubahan trend bearish semula sekiranya harga susut di bawah zon harga 0.73000.

Penurunan lebih rendah yang diteruskan akan menguji zon sekitar 0.72500 sebelum seterusnya akan menuju ke zon support 0.71000 semula.

Lihat gambar carta pasangan mata wang AUD/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat