Pemain Pasaran Kripto Berwaspada! The Fed Senyap-Senyap Buat Kerja Di Belakang Tabir!

401

Naib Pengerusi Rizab Persekutuan A.S. Michael Barr terbaru memaklumkan bahawa the Fed sedang bekerjasama dengan Pejabat Pengawal Mata Wang (OCC) dan Perbadanan Insurans Deposit Persekutuan (FDIC) untuk mengawal selia dan menyelia aktiviti aset kripto. Michael Barr juga menekankan peraturan stablecoin, risiko dalam tokenisasi liabiliti bank, autonomi pengguna, sistem pembayaran digital Perkhidmatan FedNow dan CBDC.

Dalam ucapan Fintech D.C. pada 12 Oktober, Michael Barr berkata Lembaga Rizab Persekutuan, bersama-sama dengan OCC dan FDIC, berusaha untuk mengukuhkan peraturan dan penyeliaan aktiviti aset kripto. The Fed akan memastikan bank mengurus risiko dan menyediakan kripto perkhidmatan yang melindungi pelanggan dan sistem kewangan.

Tambahan pula, kejatuhan pasaran kripto baru-baru ini mendedahkan risiko dan kesalinghubungan dalam pasaran kripto. Peristiwa seperti ini mempunyai potensi risiko untuk bank seperti turun naik deposit, insurans deposit oleh syarikat aset kripto dan risiko kecairan lain. Pengawal selia akan menyediakan panduan kepada sektor perbankan dalam beberapa bulan akan datang untuk menguruskan risiko ini dengan berkesan.

Michael Barr percaya aset kripto tidak mungkin menjadi pengganti wang dan kaedah dominan untuk pembayaran. Walau bagaimanapun, Fed melihat stablecoin yang dikaitkan dengan dolar A.S. mungkin berfungsi sebagai wang yang dikeluarkan secara persendirian. Oleh itu, Fed sedang bekerjasama dengan pengawal selia lain untuk memperkenalkan rangka kerja kawal selia untuk stablecoin sebelum penggunaannya meningkat.

Bank yang menawarkan token dalam denominasi dolar pada rangkaian lejar yang diedarkan mesti selaras dengan para penggubal untuk membincangkan risiko dan faedah kes penggunaan baharu. Selain itu, bank mesti memastikan perkhidmatan tersebut mematuhi undang-undang perbankan dan berkaitan.

Sementara itu, Fed masih belum membuat keputusan untuk mengeluarkan CBDC dan mengutamakan gerak kerja pada peraturan kripto.A.S. mungkin melihat prestasi CBDC negara lain sebelum percaya untuk melancarkan Dolar Digital.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat