Pengkritik Kuat BTC Charlie Munger Meninggal Dunia Di Usia 99 Tahun!

235

“Mesti lepas ni sunyi kan, ye la tak ada dah orang nak kritik pasal kripto.”

Charlie Munger, seorang pelabur terkenal Amerika Syarikat (AS) yang merupakan naib pengerusi Berkshire Hathaway telah meninggal dunia pada 28 November 2023 di hospital California pada usianya 99 tahun.

Selain menjadi pelabur paling berjaya pada abad lalu, Munger juga adalah salah seorang pengkritik mata wang kripto paling agresif di dunia perniagaan susulan beliau sering melabelkan aset digital sebagai pelaburan yang lemah.

Bersama rakan perniagaannya Warren Buffett, Munger telah mengubah Berkshire Hathaway daripada sebuah firma tekstil kepada sebuah firma gergasi dan pelaburan konglomerat bernilai lebih $700 bilion melalui pembelian syarikat berkualiti untuk jangka panjang.

Selepas berkhidmat dalam Perang Dunia II dan menamatkan pengajian dari Harvard Law School, Munger fokus pada undang-undang hartanah di California sebelum mengalihkan tumpuannya pada pelaburan termasuk pengurusan perniagaan sepenuh masa pada 1960-an.

Sungguhpun Munger terkenal sebagai orang kanan Buffett, beliau sudah mencipta kerjaya luar biasa sebelum kerjasama mereka susulan Buffett pernah berkata Munger berhak menerima semua kredit untuk kejayaan Berkshire.

Cukup tentang sejarah kehidupannya, mari beralih pula pada situasi di mana Munger semasa mesyuarat pemegang saham Daily Journal 2023 telah berkata bahawa kripto adalah sangat “dungu dan racun berbahaya”.

Munger turut bersetuju untuk pengharaman kripto secara langsung seperti yang dilakukan oleh China pada tahun 2021.

Memang tidak dinafikan aset berisiko seperti Bitcoin (BTC) dan Ethereum (ETH) telah melantun semula pada awal 2023, tetapi Munger tetap tidak berminat untuk melemahkan mata wang negara dunia dan beliau menasihati pelabur untuk tidak membeli kripto.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat