Pengukuhan Berterusan USD Akan Tekan GOLD Lebih Rendah

883

Pengukuhan US dolar di sesi New York semalam ekoran sentimen pasaran yang berisiko telah menekan harga emas ke paras lebih rendah semula di bawah paras $1900.

Jika diperhatikan pergerakan harga pada carta XAU/USD, harga tidak berjaya melepasi paras ketinggian 1925.00 semalam dan juga paras halangan Moving Average 50 (MA50) pada pergerakan 1 jam harga sebelum penurunan ketara harga dipamerkan.

Harga turun di bawah paras penting 1900.00 mencecah paras terendah harian sekitar 1886.00 sebelum mendatar menutup dagangan sesi New York.

Bersambung pada sesi dagangan hari ini, harga masih mendatar dan kenaikan yang dipamerkan pada awal sesi Eropah melihatkan harga menguji semula paras 1900.00 namun gagal menembusinya.

Penurunan dijangkakan semula sehingga ke paras sokongan 1875.00 yang berada di zon RBS (resistance become support).

Penurunan lebih rendah dilihat akan menuju zon support pada 1850.00 sekiranya US dolar kekal mengekalkan pengukuhan.

Sebaliknya, jika US dolar kembali melemah akan memberi ruang untuk harga emas sedikit meningkat semula berkemungkinan menuju ke paras ketinggian yang dicapai harga semalam.

Seterusnya paras ketinggian 1938.00 akan menjadi sasaran destinasi berikutnya pada kenaikan ayng diteruskan untuk harga menguji zon SBR (support become resistance) tersebut.

Pantau faktor-faktor yang mempengaruhi sentimen pasaran di mana akan turut memberi kesan terhadap pergerakan harga emas semasa.

Lihat gambar carta harga XAU/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK SINI

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat