Penurunan Harga Pada Dagangan USD/CAD Didorong Oleh Kenaikan Harga Minyak Mentah

316

Matawang dolar Kanada kembali melonjak semalam berikutan faktor kenaikan harga minyak mentah selain harapan terhadap pertelingkahan perdagangan antara Amerika Syarikat dan China dapat diselesaikan turut menyokong pengukuhan Loonie.

Harga minyak mentah dilaporkan melonjak selepas kebimbangan terhadap ketegangan yang berlaku di Timur Tengah bakal menjejaskan bekalan minyak global.

Dan jika dilihat pergerakan harga pada chart pasangan matawang USD/CAD, harga menguji zon resistance pada 1.34900 semalam kembali menjunam menunjukkan Loonie kembali mengukuh berbanding dolar Amerika Syarikat sehingga harga turun ke paras support MagicS2 pada indicator Moshed Magic Line semalam.

Tambahan, penurunan tersebut juga disokong pula oleh data jualan runcit di Amerika Syarikat semalam yang mencatatkan bacaan yang lemah.

Harga kemudiannya dilihat bergerak perlahan dan mendatar sebelum menutup dagangan sesi New York di sekitar paras support 1.34400 yang berada pada zon RBS (resistance become support) dan sering menjadi destinasi tumpuan harga sebelum ini.

Dagangan yang bersambung hari ini masih dilihat berlegar di paras harga semalam dan di bawah paras Magic Pivot 1.3452 hari ini.

Jika harga meneruskan penurunan ke paras lebih rendah, jangkaan penurunan harga akan menuju ke paras support 1.3411 (MagicS1) sebelum turun lebih rendah menguji zon support pada 1.3386 (MagicS2).

Penurunan tersebut bakal mencatatkan sekitar 60 pips tambahan pergerakan harga ke paras lebih rendah.

Namun jika harga kembali melonjak semula lebih tinggi dari paras Magic Pivot hari ini, jangkaan kenaikan harga akan menuju ke paras resistance pada 1.3477 (MagicR1) dan menguji paras ketinggian harga yang dicapai semalam.

Kenaikan harga yang berjaya diteruskan akan cuba menguji paras tumpuan pada 1.35000 untuk mencari paras ketinggian terbaru yang lebih tinggi berkemungkinan mencecah ke paras sekitar 1.3543 (MagicR3) dengan 100 pips kenaikan harga bakal dicatatkan.

Lihat gambar chart pasangan matawang USD/CAD di bawah untuk rujukan teknikal analisis anda. Perhatikan paras support dan resistance pada indicator Moshed Magic Line untuk membantu anda mengawal risiko dalam dagangan harian.

Paras support: 1.3411, 1.3386, 1.3344.

Paras resistance: 1.3477, 1.3518, 1.3543.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat