Perang Dagang AS-China Reda! Ini Perkembangan Terkini Huawei!

484

Baru-baru ini, Presiden Amerika Syarikat Donald Trump telah mengizinkan kembali syarikat-syarikat Amerika Syarikat untuk menjalinkan kembali perniagaan dengan syarikat gergasi pengeluar telefon pintar, Huawei. Hal ini bermaksud syarikat-syarikat AS dibenarkan menjual produk berteknologi tinggi kepada Huawei.

Susulan daripada kenyataan Trump, para pelabur berpusu-pusu kembali melabur dalam saham Huawei.

Huawei Technologies Co Ltd sebelum ini telah disenarai hitam dan dimasukkan dalam “Entity List”. Bukan sekadar itu, sebanyak 70 syarikat lain yang terkait dengan Huawei juga dimasukkan dalam senarai tersebut. Keputusan tersebut telah menyebabkan syarikat teknologi AS seperti Google memutuskan jalinan kerjasama dengan Huawei. Berikutan daripada perkara tersebut, Huawei juga tidak dibenarkan menggunakan Android OS dalam peranti mereka.

Namun dengan keputusan Trump baru-baru ini, Huawei kini sedang menantikan keputusan dari Badan Perdagangan Amerika Syarikat yang terkait denga lesen sistem operasi (OS) google Android di telefon pintar mereka pada masa akan datang.

Setakat ini Badan Perdagangan Amerika Syarikat belum memberi maklum balas adakah keputusan Trump tersebut akan membolehkan kembali Huawei menggunakan sistem operasi Android.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat