Perdana Menteri Rusia Optimis Kripto Sebagai Kaedah Pembayaran Masa Depan

226

Perdana Menteri Rusia, Mikhail Mishustin telah mengeluarkan kenyataan baru-baru ini dengan mengatakan bahawa pembayaran menggunakan mata wang kripto merupakan alternatif selamat dalam perdagangan asing.

Malah, beliau mengungkapkan sesungguhnya penggunaan aset digital membolehkan Rusia mengukuhkan kebebasan kewangan.

Semasa sesi strategik membangunkan sistem kewangan negara, Perdana Menteri Rusia turut memaklumkan bahawa aset digital akan menjadi kaedah terbaik untuk transaksi tradisional antarabangsa termasuklah memudahkan pembayaran bagi pesanan eksport dan import.

Tegas pemimpin di Moscow, persekutuan Rusia wajib mempercepatkan langkah membangunkan beberapa kawasan inovatif dalam menggunakan pembayaran aset digtal lantaran menjadi kaedah terbaik bagi semua pihak serta menjamin pembayaran tanpa gangguan untuk perdagangan barangan dengan negara lain.

Hal ini juga termasuklah membina kepercayaan antara negara serta meningkatkan perdagangan. Selain itu, sebahagian besar urus niaga Rusia sangat bergantung kepada dolar AS sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Oleh demikian, Rusia berusaha mencari modus operandi lain dalam mengurangkan pergantungannya kepada dolar AS sebagai sebahagian daripada dasar baharunya yang dikenali *dedollarization yang membolehkan Rusia mengukuhkan kebebasan kewangannya serta menyingkirkan dolar AS.

*Dedollarization merupakan satu proses menggantikan dolar AS sebagai mata wang yang digunakan untuk perdagangan minyak atau komoditi.

Semasa membincangkan rang undang-undang, pasukan kewangan undang-undang Rusia menyatakan bahawa para pegawai pernah membicarakan untuk menjadikan mata wang kripto sebagai pilihan pembayaran seterusnya walaupun sebelum sekatan terakhir dikenakan disebabkan perang yang sedang berlaku di Ukraine.

Rentetan itu, Mishutism mendedahkan bahawa undang-undang baharu untuk mata wang digital sedang disediakan oleh Kerajaan Rusia yang akan mengawal selia mata wang kripto seperti Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) dan lain-lain bagi bertujuan membantu Rusia mempunyai aliran aset digital yang lebih baik.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat