Perjanjian Fasa 1 Terjejas Teruk, Trump Dakwa China Mahu Beliau Kalah Dalam Pilihan Raya

888

Presiden Amerika Syarikat Donald Trump memberitahu bahawa perjanjian perdagangan fasa 1 yang ditandatanganinya bersama China telah terjejas teruk disebabkan oleh kejatuhan ekonomi akibat pandemik coronavirus.

Dalam satu temubual ekslusif bersama Reuters hari ini, beliau mendakwa cara China dalam mengendalikan krisis coronavirus adalah bukti bahawa ekonomi kedua terbesar dunia itu sanggup melakukan apa sahaja untuk membuatkan beliau kalah dalam pilihan raya pada bulan November.

Trump juga yakin bahawa China mahu pesaing politiknya, Joe Biden untuk memenangi pilihan raya kali ini bagi mengurangkan tekanan yang diberikan beliau ke atas Beijing iaitu dalam perdagangan dan isu-isu lain.

Seperti yang diketahui umum, Trump sering menyalahkan China berikutan pandemik global yang telah meragut lebih 60,000 nyawa dan mengjangkiti lebih 1 juta warga Amerika, sehingga mendorong ekonomi AS ke aras kemelesetan dan menjejaskan kedudukannya dalam pilihan raya akan datang.

Walaupun beliau turut dikritik kerana gagal mengambil tindakan yang lebih awal dalam membendung penularan di negara itu, Trump tetap menyalahkan China kerana ia seharusnya memberi amaran lebih awal kepada dunia mengenai risiko wabak itu.

Apabila ditanya sama ada akan mempertimbangkan penggunaan tarif atau penghapusan hutang untuk China, Trump bagaimanapun tidak memberi kenyataan yang jelas dan hanya memberitahu terdapat banyak perkara yang boleh dilakukan oleh beliau.

Kedua pemimpin tersebut sebelum ini telah berjanji akan bekerjasama dalam usaha membendung coronavirus. Walau bagaimanapun, kesepakatan tersebut akhirnya terhenti apabila mereka kembali berbalas tuduhan mengenai cara pengendalian dan asal usul wabak coronavirus.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat