Perjanjian OPEC Gagal Mengimbangi Jumlah Peningkatan Pelantar Minyak Mentah di AS

56

Brent mentah menurun sekitar 5 peratus dari puncak tertinggi Januari selepas peningkatan aktiviti penggerudian di Amerika Syarikat telah memberi tekanan kepada usaha OPEC dalam mengurangkan jumlah bekalan minyak mentah bermula awal tahun ini.

Brent niaga hadapan, yang juga merupakan penanda aras antarabangsa bagi minyak mentah, diniagakan pada $55.25 setong. Angka ini diniagakan hampir tidak berubah daripada penutup terakhir sebelum ini.

WTI mentah berada pada $52.58 setong, menurun 5 sen dari paras sebelum ini.

Walau bagaimanapun, Brent mentah menjunam lebih 5 peratus pada awal Januari sementara WTI mentah jatuh lebih kurang 2.5 peratus. Keadaan ini juga membuktikan bahawa perjanjian yang diketuai oleh Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Petroleum (OPEC) bagi mengurangkan pengeluaran sebanyak hampir 1.8 tong setakat ini tidak berupaya mengimbangi jumlah kenaikan pelantar di AS.

Menurut Bank ANZ, peningkatan aktiviti penggerudian di Amerika Syarikat menambah tekanan kepada harga komoditi hitam.

Data dari Pentadbiran Maklumat Tenaga AS menunjukkan bahawa pengeluaran minyak mentah dari AS telah meningkat sebanyak 6.3 peratus sejak Julai lali kepada hampir 9 juta tong sehari.

Bank Goldman Amerika Syarikat menganggarkan bahawa pengeluaran minyak AS akan meningkat sebanyak 290,000 tong sehari pada tahun 2017 jika jumlah tunggakan di pelantar minyak yang masih menjalankan operasi masih diambil kira.

Sektor Automotif Jepun antara Yang Bakal Menjadi Topik Perbincangan Abe dan Trump dalam Pertemuan Februari Ini

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat